Gränsdispyten mellan Spanien och Storbritannien har åter gjort sig påmind i och med Brexit. Foto: Bram Verbeke, SVT

Spanien och Storbritannien snabbförhandlar om Gibraltar

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara gränsen på Irland som ger huvudvärk inför Brexit. Förhandlingar mellan Spanien och Storbritannien om Gibraltar måste också få en lösning före hösten. Annars hotas avtalet för Storbritanniens EU-utträde, som kräver att alla gränsfrågor är lösta.

– Vi har ingen aning om vad som kommer hända, säger William George medan han kör sin bil nedför branten mot den sista spanska staden före gränsen, La Línia. I horisonten tornar Klippan upp sig, som den kallas.

Han är brittisk medborgare och bor i Spanien. Varje dag pendlar han till jobbet inne i det brittiska självstyrande territoriet Gibraltar. Det är strax efter soluppgång och det myllrar av folk som är på väg över gränsen. 13 000 människor, mest spanjorer, jobbpendlar till Gibraltar varje dag.

Brexit

– Den största oron för de flesta av oss är vad som kommer hända med gränsen. Om det kommer bli begränsningar för oss att passera, eller om det kommer krävas något slags visum, säger han.

Spanjorerna har vetorätt på gränsfrågorna

När Storbritannien lämnar EU gör också Gibraltar det. Men eftersom Gibraltar har landgräns mot Spanien har spanjorerna fått vetorätt över den del i avtalet som rör gränsfrågorna. Så länge både Storbritannien och Spanien varit EU-medlemmar har gränsen hållits öppen och dispyten om vem som har rätt till landtungan tryckts ner, även om Spanien aldrig släppt anspråken på Gibraltar.

Spaniens utrikesminister har sagt att man inte tänker hålla Brexit-avtalet gisslan över Klippan. Men i förhandlingarna som nu har inletts har man lagt fram ett krav som kan vara svårsmält på andra sidan gränsen.

William George är en av 13 000 människor som jobbpendlar varje dag till Gibraltar. Foto: Christoffer Wendick, SVT

– Dags att ta fram passet. En gång hade jag glömt kvar det i min jacka. Då får man vända tillbaka, säger William George innan han passerar första gränspolisen.

Efter tullen och passkontrollen är man ute på en platt landremsa som leder fram mot stora klippan, där folk bor och jobbar. Bakom oss har vi lämnat tapas och euro. Här är det fish and chips, röda telefonkiosker och pund som gäller. Pendlarna först måste korsa landningsbanan för flyget. Detta är spansk mark hävdar Spanien, och deras krav i förhandlingarna är att få ”gemensam drift” av flygplatsen.

”Gibraltar förblir vad det är, och kommer aldrig förändras”

Det känsliga i förhandlingarna är vad ”gemensam drift” skulle betyda. Gibraltar har nyligen byggt en ny fin flygterminal för nästan en miljard svenska kronor, men nästan inga plan landar här. Om Spaniens krav betyder att man öppnar en direktentré från spanska sidan, är detta välkommet från Gibraltar som gärna ser mer fart på flygtrafiken. Men betyder det att spanjorerna skulle få kontroll över minsta sandkorn här så är det tvärstopp, säger Gibraltars chefsminister till SVT Nyheter.

– Om någon tror att Gibraltar skulle ge sig in i en förhandling som innebär att Gibraltar på minsta sätt skulle ge efter på suveränitet, rätt eller kontroll så är det ingen vits för dem att dyka upp vid förhandlingsbordet. Gibraltar förblir vad det är, och kommer aldrig förändras säger chefsminister Fabian Picardo.

Deadline för överenskommelse i oktober

Hittills har Spanien och Storbritannien haft tre eller fyra förhandlingsträffar. Senast i oktober, när det stora utträdesavtalet ska skrivas under, måste man ha kommit överens om Gibraltar. Den spanske utrikesministern tror att det är möjligt redan till sommaren, men har ännu inte förtydligat vad spanjorerna menar med ”gemensam drift”.

– Frågan om Gibraltar har varit lite bortglömd. Folk sticker huvudet i marken och bara hoppas att allt kommer lösa sig, säger William George innan han hastar iväg till jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet