Spår av polonium på Arafats kläder

Uppdaterad
Publicerad

Schweiziska experter har hittat polonium i rester av kroppsvätska från avlidne palestinske ledaren.

Det skulle kunna ge stöd för teorin att Arafat förgiftades.

Forskarna har analyserat fläckar av blod och urin som de funnit på den palestinska ledarens kläder och hygienartiklar och hittat oförklarliga poloniumrester som kan motsvara en dödlig dos.

Arafats död

Stor nyhet i Gaza

Proverna togs 2012, efter att Arafats änka lämnat över hans tillhörigheter och journaler till forskarna på Intitute of Radiation Physics i Lausanne, och utredningen pågår fortfarande.

SVT:s korrespondent Samir Abu Eid befinner sig i Gaza just nu, och berättar att det här är en stor nyhet i området.

– Här är frågan hur Arafat dog väldigt viktig, och en majoritet tror inte att han dog en naturlig död. Så den här nyheten bekräftar det många redan är övertygade om – att han förgiftades. Yassir Arafat var en landsfader för palestinierna, en hjältekaraktär, och många väntar på den här utredningen och undrar varför resultaten dröjer så länge, säger Samir Abu Eid.

Yassir Arafat avled i Paris 2004 efter att ha lagts in på sjukhus med illamående, kräkningar och magsmärtor. Han dog senare efter en hjärnblödning, men trots flera vetenskapliga utredningar förblev vad som orsakat hans död okänt.

Vill inte kommentera

Béatrice Schaad, kommunikationsdirektör på universitetssjuhuset i Lausanne, vill inte kommentera artikeln i The Lancet på grund av sekretess.

– Yassir Arafats fru och de palestinska myndighetera har begärt konfidentiell behandling av de här uppgifterna, men jag vill vara tydlig med att våra analyser inte nämner förgiftning som orsak, säger hon till SVT.

Institutet skickade även senare under dagen ut ett pressmeddelande för att förtydliga detta, där de skriver att de inte fastslår att Arafat dött av poloniumförgiftning, utan att det endast är en möjlighet och att processen fortfarande pågår.

Yassir Arafats grav öppnades i Ramallah i november i fjol efter misstankar om att han förgiftats och inte avlidit naturligt. De schweiziska experterna hittade då spår av det radioaktiva ämnet polonium i hans tillhörigheter.

Forskarna i Lausanne kommer nu att fortsätta att analysera Arafats ägodelar, kropp, kista och jorden runt kistan, och kan på grund av den rättsliga processen kring ledarens död inte offentliggöra ett exakt datum för när det slutliga analysprotokollet kommer att publiceras.

Frågetecken kring halveringstid

De schweiziska forskarnas arbete är inte enkelt. Ett problem är att polonium har en halveringstid på endast 138 dagar, eventuella rester har alltså hunnit halveras mer än 20 gånger sedan Arafats död.

– En obduktion hade varit användbar i det här fallet, även om en eventuell poloniumförgiftning inte hade kunnat bekräftas hade man kunnat testa och förvara prover som hade varit användbara för oss, skriver forskarna i The Lancet.

Den svenske forskaren Christoffer Rääf har tidigare sagt till SVT att det normalt inte borde finnas kvar så stora mängder polonium i en kropp efter åtta år.

Poloniumförgiftning

  • Det enda bekräftade fallet av förgiftning av radioaktivt polonium är den förre ryske KGB-översten Alexander Litvinenko, som avled i London 2006.
  • Litvinenko insjuknade i grav diarré och kräkningar och fick tas in på sjukhus efter att hans kraftiga magsmärtor gjort att han inte kunde gå. Han dog tre veckor senare.
  • Efter hans död fann man en koncentration av polonium-210 i hans kropp motsvarande tio mikrogram, 200 gånger mer än den dödliga dosen på 50 nanogram.
  • Litvinenkos läkare varnade efter hans död för att det kunde vara startskottet för en era av radiologisk terror.
  • En skillnad i Litvinenkos och Arafats symptom är att den förra tappade sitt hår. Men det schweiziska forskarteamet skriver i The Lancet att även om håravfall ofta är en följd av strålsjuka vid extern exponering är det inte lika väldokumenterat som symptom om man intagit polonium i födan och exponerats inuti kroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arafats död

Mer i ämnet