Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Explosionen i Polen var troligen ingen avsiktlig attack, säger Natochefen Jens Stoltenberg. Foto: Olivier Matthys/AP/TT, WOJTEK RADWANSKI/AFP/TT

Stoltenberg: Ingen avsiktlig rysk attack mot Nato

Uppdaterad
Publicerad

Roboten som slog ned i östra Polen avfyrades av misstag av ukrainskt luftvärn och det finns inga tecken på ett Ryssland vill angripa Natos medlemsländer militärt. Det säger försvarsalliansens generalsekreterare efter det blixtinkallade mötet på onsdagen. Samtidigt understryker han att det är Ryssland som bär det yttersta ansvaret för upptrappningen.

– Gårdagens explosion ägde rum samtidigt som Ryssland avfyrade en massiv våg av robotattacker över Ukraina. Sedan starten av Rysslands olagliga krig i Ukraina har Nato ökat vaksamheten vid den östra flanken, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff i Bryssel.

Han slår fast att roboten inte kom från ryskt håll – den avfyrades av misstag från ukrainska styrkor och slog ned i den lilla polska byn Przewodów, där två personer miste sina liv. Samma sak uppgav amerikanska källor och sedan Polens president under onsdagen.

Kriget i Ukraina

– Vår preliminära analys är att attacken troligen orsakades av en robot från det ukrainska luftvärnet, avfyrad för att försvara ukrainskt territorium mot ryska kryssningsrobotar, säger Stoltenberg efter mötet där även Sveriges ambassadör till Nato Axel Wernhoff deltog.

Ryssland har hela tiden nekat till inblandning – försvarsdepartementet säger i ett uttalande på onsdagen att de robotar de avfyrat landade på ukrainskt territorium, som närmast 35 kilometer från gränsen till Polen.

Stoltenberg: ”Ryssland ytterst ansvarigt”

Därmed finns det enligt Natos medlemsländer ingen anledning för Polen att åberopa artikel 4, som blir aktuell när ett medlemsland hotas för att alliansens medlemmar ska kunna agera tillsammans. Polens Nato-ambassadör Tomasz Szatkowski ska ha haft en ansökan om detta redo, men den var bara planerad att läggas fram om det fanns indicier för att Ryssland var inblandat.

Även om Ryssland inte avfyrade roboten är Stoltenberg tydlig med vem som bär ansvaret för upptrappningen.

– Låt mig vara tydlig – det här är inte Ukrainas fel – Ryssland bär det yttersta ansvaret när de fortsätter sitt olagliga krig mot Ukraina. Nato förbereder sig för händelser som denna för att förhindra att de sker – och om de sker – se till att de inte eskalerar utom kontroll.

Stoltenberg har varit i kontakt med både USA:s president Joe Biden och Polens president Andrzej Duda.

– Vi är överens om att vi måste vara fortsatt vaksamma, lugna och nära koordinerade. Vi kommer att fortsätta följa situationen noga. Nato står enat och kommer alltid göra vad som är nödvändigt för att skydda och försvara våra allierade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet