Foto: TT

Stor polisinsats i Köpenhamn – öppnade eld i Christiania

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer sköts sent på onsdagskvällen ned i Christiania i den danska huvudstaden. Två av de skjutna är poliser,varav den ena har skjutits i huvudet. En tredje, civil, person har skjutits i låret. I morse greps den misstänkte efter en eldstrid med polisen.

Larmet kom sent på onsdagskvällen om att någon öppnat eld inne i Christiania i Köpenhamn. Skottlossningen ska ha inträffat i samband med ett rutinmässigt patrullarbete i Christiania. Vid elvatiden på kvällen inledde polispatrullen ett gripande inne på ökända Pusher street. Man skulle gripa den nu misstänkte gärningsmannen när han kom cyklande med dagskassan från en haschbod i området. I samband med detta drog den misstänkte fram ett vapen och sköt ned poliserna och en civil person.

Två av de som skjutits är poliser. Den ena polisen har skjutits i huvudet, den andra har träffats i benet. Vid polisens pressträff under natten framkom att den ena polismannen har livshotande skador.

Polisskotten i Köpenhamn

Gärningsmannen allvarligt skadad

Vid 08.00 på torsdagsmorgonen uppgav den danska polisen att den misstänkte gärningsmannen hade gripits efter att ha skjutits av polisen. Han var känd av polisen. TT skriver att manenn tidigare är dömd för ett dråpförsök 2010. Som 19-åring överföll han en 21-årig man och stack honom åtskilliga gånger med en stor kökskniv. Även hans pappa och lillebror ska ha varit inblandade i det dådet.

Ytterligare två personer har anhållits, den ena misstänks för inblandning i skotten och den andra för ett annat brott.

I ett pressmeddelande skriver polisen att man spårat mannen till en adress i Kastrup. Enligt polisen omringades huset av polisens insatsstyrka och sedan ropade man på gärningsmannen att komma ut. Mannen ska då ha försökt fly.

Polisen uppger att mannen var beväpnad och att det utbröt en kort eldstrid mellan honom och poliserna, och att den misstänkte blev träffad. Gärningsmannen skadades så pass allvarligt att hans tillstånd är kritiskt. Han är 25 år och känd av polisen.

25-åringen har förekommit i kretsen som säljer hasch i Christiania, uppger Danmarks RadioMannen är dansk medborgare men inte bosatt i Christiania. Han skottskadades då han greps av polisen i Tårnby på torsdagsmorgonen. 

”Lät som en skottsalva”

Ett vitte säger till tidningen Ekstrabladet att han väcktes av skott vid 07.00-tiden på morgonen.

– Det lät som en skottsalva på fem-sex skott.

Vittnet tittade ut genom fönstret och såg polisens insatsstyrka huka över en man som låg på gatan.

– Det såg helt klart ut som att de kämpade för att rädda honom, efter att han blivit skjuten.

Polisen skriver att skottlossningen enligt vanliga rutiner kommer att utredas av en oberoende utredningsgrupp.

Mannen hade en pistol nära till hands, och bar på två pistoler i sin ryggsäck, visade det sig efter gripandet.

Oklart skadeläge för poliserna

Poliserna fortsatte vårdas under natten och skadeläget är oklart. Gällande polisen som sköts i huvudet kan det ta dagar innan vi vet mer om hans tillstånd, uppger polisen.

– Det är mycket allvarligt. Det påverkar oss när en av våra poliser blir svårt och kritiskt skadade. Det hör inte hemma någonstans att en ung polisman i sina bästa år skjuts i huvudet, sa Thorkild Fogde vid pressträffen.

Tillståndet är fortfarande allvarligt även för den andre polismannen, som fick mer lindriga skador. De båda skadade polisernas familjer är underrättade om läget.

En tredje person sköts i benet i samband med skottlossning. Det rör sig om en man som inte är dansk medborgare, och som polisen nu har kommit i kontakt med. Mannen ska ha uppgett att han inte har några släktingar i Danmark. Polisen förtydligar i ett uttalande att denne man inte skjutits av polis.

”De kriminella har passerat en gräns”

Pusher street, även känd som ”Green light district”, är känd som en marknadsgatan där narkotikahandel pågår öppet. I juni gjorde polisen en razzia mot haschbodar på gatan, och efter onsdagskvällens skjutning säger polischefen Thorkild Fogde:

– Jag hoppas att det här blir ett uppvaknande för Christiania.

Och fortsatte:

– Vi är medvetna om att det finns goda och fredliga krafter i Christiania, men nu anser vi att de kriminella verkligen har passerat en gräns, och det måste vara dags att ta avstånd från den organiserade brottsligheten på Pusher street och sätta press på dem.

Fakta: Stadsdelen Christiania

Christiania uppstod den 26 september 1971 när en mindre grupp husockupanter tog sig in på ett gammalt kasernområde i östra Köpenhamn.

Året därpå godkände myndigheterna ockupationen som visserligen tillfällig men ändå som ett ”socialt experiment”.

Mest har Christiania varit känd som en fristad för människor med alternativa livsstilar.

1989 erkändes ett slags tidsbegränsad kollektiv bruksrätt i området, men avtalet sades upp till den 1 januari 2006. Förhandlingar om framtiden har skett under många år.

Högsta domstolen slog i februari 2012 fast att staten äger och har oinskränkt makt över området.

Avtal med staten om att Fonden Fristaden Christiania köper delar av området slöts 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisskotten i Köpenhamn

Mer i ämnet