Den uppmärksammade bilden på Trump och Merkel från G7-mötet i Québec, Kanada. Foto: Jesco Denzel/AP/TT

Stygg pojke eller trotsig försvarare av USA – vad visar bilden?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vad ser du på den här bilden, tagen av den tyske fotografen Jesco Denzel? Det ligger verkligen i betraktarens öga.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

De som är mot Trump ser ”en stygg liten pojke som läxas upp av den fria världens ledare”, den kommentaren svävar runt överallt.

Men samtidigt så har mannen som står bredvid Trump på bilden, hans nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton, twittrat ut exakt samma bild, och skriver att ”ännu ett G7-möte där de andra försöker få våra pengar, men nu är det slut med det”, och där ser man istället en trotsig Trump, med armarna i kors som säger ”nu får det vara nog”.

Båda lägren använder således samma bild i sin propaganda, för att bevisa de andra fel.

Och nog har Trump armarna i kors gentemot de allierade.

Attack mot Trudeau

Ett dygn efter att president Trump sa att relationen med Justin Trudeau var ”tio på en tiogradig skala” är den nu nere på noll.

Trump har dragit sig ur den överenskomna G7-kommunikén, och i flera tweets gått till attack mot Justin Trudeau för att han under en presskonferens höll fast vid svarstullar på Trumps ståltullar.

Det är inte bara Trump som attackerat Trudeau.

Här i USA har två av hans närmaste medarbetare, Larry Kudlow och Peter Navarro, gått till fullskalig attack.

Kudlow beskriver hur Trudeau har ”huggit Trump med en kniv i ryggen” och Navarro satt i Fox News och sa att ”det finns en speciell plats i helvetet för såna som Justin Trudeau”.

Hårdaste tonen på 50 år

Den här tonen har vi inte sett mellan Kanada och USA på 50 år.

Och Kanada står oförstående i den här kritiken.

De säger i ett uttalande att ”inget som Trudeau sa på presskonferens är nytt”, att han sagt exakt samma sak på twitter, i intervjuer och öga mot öga med Trump.

Bråket handlar om handel, om orättvisa tullar på mjölk. 

Trump har twittrat om hur galet det är att Kanada har 270% tull på mjölk, och han säger att det ”dödar amerikanskt jordbruk”.

Det första stämmer, det andra gör det inte.

Handlade för 600 miljoner

Kanada har sedan 1970-talet haft höga tullar på mjölk för att skydda landets mjölkbönder. Men detta till trots köper de ändå stora mängder mejeriprodukter från USA. 

2016 handlade de för 600 miljoner – vilket är fem gånger mer än vad USA köpte av Kanada i samma kategori.

Och att USA utnyttjats av Kanada i evigheter? Därom tvistar också de lärde.

Totalt uppger amerikanska handelskontoret ett överskott i handeln med Kanada i fjol, på 8,4 miljarder. Amerikanska censusbyrån säger dock att USA snarare hade ett handelsunderskott på 17 miljarder i fjol.

Den totala handeln mellan länderna låg på över 600 miljarder kronor, så om Trump gör allvar av sitt hot att sluta handla med Kanada skulle det få enorma konsekvenser.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.