Sudaneser enas om övergång till civilt styre

Publicerad

Efter trettio år av diktatur under despoten Omar al-Bashir har Sudan tagit ett viktigt steg mot civilt styre.

Hos befolkningen lever drömmen om frihet och demokrati – men hindren på vägen dit är många.

Sudanesiska generaler och protestledare har undertecknat en deklaration om övergången till civilt styre i det våldshärjade landet, som under årtionden styrts med järnhand av Omar al-Bashir.

Diktatorns fall i april i år blev startskottet för månadslånga protester, som slogs ned brutalt i början av juni, då sudanesiska säkerhetsstyrkor gick till attack mot en sittdemonstration och dödade 60–100 personer.

Dignitärer och vanligt folk

Den så kallade konstitutionella deklarationen, som slår fast villkoren för övergångsperioden, skrevs under redan den 4 augusti, men träder inte i kraft förrän efter lördagens högtidliga undertecknande i Khartum. Såväl utländska dignitärer som tusentals sudaneser har flockats till huvudstaden för ceremonin.

På gästlistan står bland annat Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som sägs ha varit en nyckelspelare i att förhandla fram avtalet.

Även på andra håll i det vidsträckta landet firas överenskommelsen.

-Civilt styre! Civilt styre! skanderade en folksamling i staden Atbara, där protesterna började i december i fjol, under natten mot lördag, enligt nyhetsbyrån AFP.

Övergångsråd presenteras

På söndagen inträffar nästa milstolpe, då medlemmarna i det civil-militära styrande övergångsrådet ska tillkännages. Protestledarna har nominerat Abdalla Hamdok, tidigare chef för FN:s ekonomiska kommission för Afrika (ECA), till posten som premiärminister, enligt AFP.

Som ny ledare får Hamdok ansvar för att styra upp Sudans sargade ekonomi, som fick sig en rejäl törn då det oljerika Sydsudan 2011 bröt sig loss för att bilda ett nytt land. Inrikes- och försvarsministerposterna ska tillsättas av militären.

Trots entusiasmen är många sudaneser skeptiska till att de nya institutionerna kommer att kunna stå pall och fungera som ett bålverk mot militären under de tre år som återstår till dess att val ska hållas.

-Den blivande regeringens största utmaning kommer att bli att montera ned den islamistiska djupa staten, som tagit kontroll över alla statliga institutioner och centrala delar av ekonomin, däribland hundratals företag som ägs av militär- och säkerhetssfären, säger Rosalind Marsden från tankesmedjan Chatham House i London till AFP.

al-Bashir inför rätta

Samtidigt som det nya styret tar form ställs Omar al-Bashir under lördagen inför rätta, dock inte för de anklagelser om folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten som Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag riktat mot honom.

I stället är det ekonomiska brott, som korruption och innehav av utländska valutor, som står i centrum. Bedömare som TT talat med konstaterar att den sudanesiska lagen ger utrymme för att åtala al-Bashir för flera av de brott mot mänskliga rättigheter som han gjort sig skyldig till, men att den politiska viljan saknas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.