Branden i East Gippsland i Victoria fortsätter att rasa. Bilden togs i torsdags. Foto: DELWP Gippsland/AP/TT

Svår dag i branddrabbade Australien

Uppdaterad
Publicerad

Australien kallar in försvarsreserver för att bekämpa de omfattande terrängbränderna. Förhållandena är svåra, med temperaturer på över 40 grader och nordvästliga vindar. På eldhärjade Kangaroo Island har två personer hittats döda vid en bilväg.

Australien sätter in 3 000 ur försvarets reservstyrkor för att hjälpa i arbetet med bränderna. Det är första gången som reservsoldater kallas ut i landets historia, enligt försvarsministern Linda Reynolds.

– Vi har sett den här katastrofen eskalerat till en helt ny nivå som vi på flera sätt aldrig har sett omfattningen av tidigare, säger premiärminister Scott Morrison vid en presskonferens.

Bränder i Australien

Premiärministern har fått hård kritik för sitt agerande kring bränderna, och Morrison väljer nu en mer offensiv framtoning. Flottans största fartyg, landsättningsfartyget HMAS Adelaide, kommer att lämna Sydney för att delta i arbetet, och fler av försvarsmaktens helikoptrar och flygplan sätts in.

– Omfattningen av de här bränderna har ansträngt våra resurser på marken och det är uppenbart samhällen som behöver hjälp, säger Morrison.

De nyinsatta resurserna ska bland annat användas för att rädda liv, evakueringar från svårtillgängliga områden och så småningom stöd till återuppbyggnaden av drabbade samhällen.

Hyr vattenbombare

Australien kommer också att hyra in fyra vattenbombsflygplan, efter en begäran från New South Wales om ett extra flygplan.

– De bad om en, vi ger dem fyra, säger Morrison.

Lördagen innebar svåra förhållanden på flera håll i landet, med temperaturer på en bra bit över 40 grader på flera håll.

– Vi har aldrig varit så förberedda som vi är i dag inför det angrepp vi sannolikt kommer att möta på grund av de försämrade förhållandena, säger New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian, enligt ABC News.

I delstaten South Australia har två personer omkommit på Kangaroo Island, utanför Adelaide. Enligt The Sydney Morning Herald hittade blåljuspersonal offren vid en väg, och det verkar som att elden hann i kapp deras fordon.

Enligt ABC News har omkring en fjärdedel av ön – som är ett populärt turistmål – eldhärjats.

Hundratals bränder

Omkring 200 bränder rasar i delstaterna New South Wales och Victoria, och omkring 100 000 personer har uppmanats att evakuera inför de försämrade förhållandena.

I Victoria säger krishanteringschefen Andrew Crisp att man bekämpar hundratals kilometer av eldfronter som rasar utom kontroll. Samtidigt betonar han att den största risken inte är de bränder som man redan känner till, utan snarare de nya som befaras uppstå i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Australien

Mer i ämnet