Avlagringar på klippväggar visar hur vattennivån sjunkit flera meter. Foto: John Locher/TT

Svår torka i Coloradofloden – tiotals miljoner hotas av vattenbrist

Publicerad

Sydvästra USA är svårt drabbat av torka och vattennivån i den viktiga Coloradofloden är den lägsta på 80 år. Flera delstater tvingas nu dra ner på vattenförbrukningen på grund av de låga vattennivåerna.

Torkan kring Lake Mead har pågått i 22 år och vattennivån är nere på en fjärdedel av sjöns normala kapacitet. För landsändan är vattnet från sjön helt avgörande. Coloradofloden, som är sammanlänkad med sjön, förser 40 miljoner invånare samt grödor och djur med vatten i sju amerikanska delstater. Dessutom får delar av nordvästra Mexiko sitt dricksvatten från floden.

De sju drabbade delstaterna har nu fått ett krav på sig att minska vattenanvändningen med 15 procent till nästa år. Annars kommer vattentillförseln begränsas av de federala myndigheterna.

”Närmar sig en brytpunkt”

– Systemet närmar sig en brytpunkt och utan handling kan vi inte skydda systemet och de miljontals amerikaner som förlitar sig på den här resursen, säger Camille Calimlim Touton vid USA:s vattenmyndighet Bureau of Reclamation Commissioner till CNN.

Staterna har dock svårt att komma överens om hur vattentillförseln ska prioriteras mellan staterna och mellan olika verksamheter.

Nivåerna i de stora sjöarna längs floden, Lake Mead och Lake Powell, har länge varit på nedgång. I Lake Mead är nivåerna de lägsta på 80 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.