Den svenske mannen döms för den brutala misshandeln av en hotellstäderska

Svensk sparkade hotellstäderska i ansiktet – döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk som sparkat en hotellstäderska i ansiktet i turistorten Sunny Beach i Bulgarien i juni döms för misshandel, rapporterar bulgariska medier. Domaren anser att mannen visat på ”absolut brist på mänsklighet”. Straffet blir böter på cirka 24.000 svenska kronor.

Det var i juni som övervakningsbilderna från ett hotell i turistorten Sunny Beach i Bulgarien släpptes av bulgariska åklagarmyndigheten. På bilderna syns en svensk manlig turist brutalt attackera en kvinnlig städerska och sparka henne i huvudet.

Filmen väckte starka reaktioner och svensken, en 53-årig man från Jämtland, häktades misstänkt för misshandeln. Sedan dess har han suttit i husarrest. I en intervju med bulgarisk tv har han själv sagt att han var full, inte minns något från händelsen och att han tror att han blev drogad.

– Jag skadade kvinnan, jag är ledsen, verkligen ledsen. Jag vet inte vad som hände, sade han till tv-kanalen Nova.

”Visat absolut brist på mänsklighet”

I dag föll domen i Nessebar, Bulgarien. Den 53-årige svensken döms till maxböter på 4.500 leva, motsvarande cirka 24.000 svenska kronor, rapporterar bulgariska medier. Mannen ska också stå för rättegångskostnaderna på drygt 580 leva.

Att svensken döms till böter förklaras med att straffvärdet för brottet är mindre än tre års fängelse och att han inte är kriminellt belastad sedan tidigare.

Sajten Darik news skriver att domaren inte trodde på svenskens ånger, men att mannen inte kan dömas till fängelse. Domaren anser också att mannens agerande har visat på ”absolut brist på mänsklighet”.

Domaren menade också att svensken har försökt dölja det han gjort bakom alkoholpåverkan.

Städerskan krävde skadestånd

Städerskan säger sig fortfarande inte vara helt återställd efter attacken.

– Det var en stor svensk som sparkade på mitt huvud som på en fotboll, har hon tidigare sagt i en intervju med tidningen Dnes.

Städerskan, som är i 60-årsåldern, har begärt 50.000 leva i skadestånd av svensken. Rätten har ännu inte beslutat om skadestånd, men svensken har tidigare sagt sig vara beredd att betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.