När Abdulbaset Siedas oppositionella engagemang för 18 år sedan tvingade honom att lämna Syrien för en exil i Uppsala väntade han sig knappast att oppositionen skulle följa efter. På fredagen sammanträdde Syriska nationella rådet (SNC) i Hässelby i västra Stockholm, en dag efter möten med svenska regeringen.
Rådet samlar långt ifrån alla dissidenter, en myriad av grupper, men är störst – och den part som oftast representerat motståndet mot president Bashar al-Assad i internationella samtal.
Sverige har en viktig roll att spela i de diplomatiska förhandlingarna, tror Sieda, och i samtal med svenska UD beskrev han de risker Syrien står inför.
Inte militärt stöd
Sverige är välvilligt men har inte gett stöd till det militära ingripande SNC önskar.
-Carl Bildt lovade inget sådant men kritiserade inte vad vi sade, säger Sieda.
-Utrikesministern vet vad vi kräver i SNC: vi kräver att bli av med den här regimen.
Sverige har lovat nytt bistånd i form av ambulanser och kök, något Bildt i torsdags sade till TT. Men dessutom ska Sverige ha lovat stöd i form av kommunikationsverktyg, walkie-talkies, satellitsändare, telefoner och datorer. USA har meddelat att landet ger oppositionen sådan teknik till oppositionen. Det gör även Sverige sedan någon månad tillbaka, uppger Sieda.
Kommunikationsutrustningen ska, enligt Sieda, användas av aktivister och inte av väpnade rebeller i till exempel Fria syriska armén (FSA) som uppges ha ”egna kanaler” för sådant.
Kan inte lova
Hundraprocentiga garantier kan inte ges men det finns inga planer på att använda tekniken i militära syften, säger SNC:s förre ordförande Burhan Ghalioun.
-Om vi samlar bröd till flyktingar och det når Fria syriska armén, har vi då militära avsikter? Nej.
Interna meningsskiljaktigheter har lett till att SNC-medlemmar lämnat organisationen, men flera representanter på plats förnekar sprickor.
-Det handlar bara om att inte alla håller med varandra om allting, men det är naturligt, säger rådsmedlemmen Alia Mansour.
-Vi försöker inte bygga en ny Baath-regim.