”London representerar inte hela England”, säger svenska Agnes van Rheinberg som bor på den engelska landsbygden Foto: Fanny Renman, SVT

Svenska Agnes bor i England: ”Jag är inte ett dugg orolig över brexit”

Uppdaterad
Publicerad

Brexit är negativt, anser svenskar i Storbritannien. Åtminstone är det bilden som träder fram för den som följer mediarapporteringen och olika forumtrådar på ämnet. Men alla är inte negativt inställda. SVT Nyheter har träffat Agnes van Rheinberg – en av de svenskar bosatta i England som ser fram emot att landet ska gå ur EU.

I Londons innerstad finns en mängd skandinaviska caféer, restauranger och pubar. Promenerar du längs Themsen är det svårt att undvika att höra svenska, och många britter pratar om att det “kryllar” av svenskar i den brittiska huvudstaden. 

100 000 svenskar är registrerade i London, men man uppskattar att det är många fler som bor här, säger Shaniaz Hama Ali. Hon är med och driver ett stort community, Londonsvenskar, som samlar svenskar i London via sociala medier och en hemsida. Sammanlagt når de ut till 50 000 svenskar i Storbritannien.

Brexit

Londonsvenskarna negativa

I Facebookgruppen är brexit ett omdiskuterat ämne. En del uttrycker oro över huruvida de kommer kunna stanna kvar i landet, medan andra är säkra på att de inte kommer att påverkas. Men Shaniaz Hama Ali berättar att hon aldrig sett någon vara specifikt för brexit i deras kanaler.

– Jag har aldrig stött på någon som är för brexit. Men jag tänker att det är paradoxalt att själv befinna sig här som immigrant och sedan vara positiv. Det handlar ju mycket om migrationsfrågan när det kommer till brexit. 

Paradoxalt eller ej – de svenska brexitfantasterna finns. På den brittiska landsbygden bor Agnes van Rheinberg som ser fram emot att landet ska lämna EU.

I kullerstensbeklädda Uppingham bor bara omkring 10 000 människor. Agnes van Rheinberg flyttade hit för tre år sedan, för ridning, jakt och så småningom för kärleken.

– Framförallt är kulturen här mycket starkare än i Sverige, det är därför jag vill bo här.

”Tänker inte långsiktigt”

Debatten om brexit ligger henne varmt om hjärtat. Till skillnad från svenskarna i London menar hon att man som svensk på landsbygden ofta har en annan bild. 

Agnes van Rheinberg Foto: Fanny Renman, SVT

– Att säga att London representerar hela Storbritannien är som att säga att Stockholm representerar hela Sverige. Vilket det absolut inte gör. 

– Allt du hör om brexit är negativt, men det är ju för att man bara pratar med Londonsvenskar, som antagligen inte är fast bosatta här och därför inte tänker långsiktigt. 

Hon berättar att hon är trött på att Storbritannien måste anpassa lagar och regler efter andra europeiska länder.

Dessutom är hon säker på att flera länder kommer att lämna, och tycker att resten av Europa måste “erkänna att EU inte längre är en bra idé”. 

– Förr eller senare kommer EU att kollapsa, och det är lika bra att gå ur innan det händer, säger van Rheinberg.. 

Svenskars framtid osäker

Exakt hur brexit kommer att påverka svenskar bosatta i Storbritannien är oklart. Men det lär bli en stor omställning och svårare att vistas i landet lika fritt som det går att göra i dag. 

I juli i år meddelade premiärminister Theresa May att när Storbritannien lämnar EU innebär det slutet för EU-medborgares automatiska rätt att leva och arbeta i landet.

Den brittiska regeringen har föreslagit att EU:s invånare ska kunna resa in i landet som turister eller på ”tillfälliga affärsresor” utan visum. Man vill även ordna så att utländska studenter och unga ska kunna arbeta och studera i Storbritannien. 

Agnes van Rheinberg är medveten om att brexit kan komma att påverka henne negativt, men det får henne ändå inte att tvivla på sin åsikt.

– Jag är inte ett dugg orolig. Man får vara otroligt osjälvisk. Det är för en större sak, det är för våra barn och barnbarn. 

Vad tänker du om Sverige då? Är swexit något du skulle kunna vara för? 

– Ja. För att Sverige är ett innovativt land, och jag tror att Sverige skulle kunna handla med fler och bättre länder om de gick ur. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet