– Vi har undertecknat ett samförståndsavtal om att vi nu ska förhandla gemensamt med Iran om gottgörelse, kompensation till offrens anhöriga, säger Linde till TT. Foto: TT

Ministern: Sverige ska förhandla med Iran om pengar till anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Sverige, Kanada, Ukraina, Storbritannien och Afghanistan kommer gemensamt att förhandla med Iran om kompensation till anhöriga till de passagerare som fanns med i planet som sköts ned utanför Teheran i januari. Det uppger utrikesminister Ann Linde (S) för TT.

Det var tidig morgon den 8 januari som det ukrainska planet PS752 lyfte från Teherans internationella flygplats.

Några minuter senare hade det krachat.

Ombord fanns personer från Sverige, Kanada, Ukraina, Storbritannien och Afghanistan. Samtliga 176 passagerare och besättningspersonal omkom.

Iran tog på sig ansvaret

I ett möte med ministrar från de länder som hade medborgare med på planet står det klart att de ska förhandla tillsammans om kompensation.

Iran har tidigare tagit på sig ansvaret för nedskjutningen och utlovat kompensation, men velat förhandla med offrens familjer.

– Vi har undertecknat ett samförståndsavtal om att vi nu ska förhandla gemensamt med Iran om gottgörelse, kompensation till offrens anhöriga, säger Linde till TT.

”Ingen tvekan”

På TT:s fråga om Iran verkligen kommer att betala ut kompensation svarar Ann Linde.

– Det finns ingen tvekan om det.

Vilka summor det kan komma att röra sig om är ännu inte klart. Anhöriga till de 17 personer som hade svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige har blivit informerade, enligt Ann Linde.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppgav i februari att Iran skulle ha erbjudit en ersättning till de anhöriga till offren på 80 000 dollar, då motsvarande omkring 770 000 kronor, till varje drabbad familj. Det ansåg Ukraina var för lite pengar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Svenska UD sade sig då inte ha hört något om summor.

Robotar avfyrade

Till en början förnekade Iran anklagelserna om att planet hade skjutits ned. Men efter några dagar sa man att det berodde på den mänskliga faktorn.

Passagerarplanet hade uppfattats som ett fientligt mål och två luftvärnsrobotar avfyrades.

Här är videon som sägs visa hur flight PS752 skjuts ner av en robot strax efter att det lyfte från Teherans flyglats. Videon publicerades först av New York Times, som samarbetat med researchnätverket Bellingcat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon syns hur något som ser ut som ett flygplan träffas av ett lysande objekt – tio sekunder senare hörs en explosion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.