”Det jag skulle vara mest orolig för är att pojkarna blir så pass rädda att de tar av sig utrustningen under dykningen”, säger räddningsdykare Roger Ejderfelt. Foto: TT/AP

Svenska räddningsdykaren om att få ut pojkarna: Långt ifrån riskfritt

Uppdaterad
Publicerad

Efter nio dagars sökande hittades det thailändska pojkfotbollslaget som varit fast i en grotta. Nu väntar utmaningen att få ut dem ur grottan.

– Det jag skulle vara mest orolig för är att pojkarna blir så pass rädda att de tar av sig utrustningen under dykningen, säger räddningsdykare Roger Ejderfelt.

Under natten till tisdagen, svensk tid, kom beskedet att pojkarna nu får mat som ska räcka i fyra månader. Samtidigt ska pojkarna få lära sig att dyka, för att på så sätt kunna dyka ut ur grottan.

Ett sådant räddningsarbete är däremot långt ifrån riskfritt.

Pojkar fast i grotta i Thailand

– Den största utmaningen är att om något går fel under själva dykningen så kan man inte gå upp och ta ett andetag. Man måste bli så pass trygg och lugn att man litar på den som ska hjälpa en ut, säger Roger Ejderfelt på Storstockholms Brandförsvar.

Ejderfelt har räddningsdykt i 19 år, och sköter Storstockholms brandförsvars dykarskola.

Tillit en avgörande faktor

Om det beslutas att pojkarna ska dyka ut kommer vägen kantas av svårigheter. Med vägledning av en räddningsdykare måste man ner i mörkt, kallt vatten. En minst sagt påfrestande situation.

– Det är iskallt vatten, det kommer vara kolsvart när de dyker. Förmodligen finns det trånga passager.

Under så extrema förhållanden handlar det om ha en stark tillit till din vägledare, menar Ejderfelt.

– Panik bestämmer man inte över. Det får man när man inte kan kontrollera sin situation. Då handlar det om att lita på någon annan. Tillit är en avgörande faktor.

Grottsystemet som de tolv thailändska pojkarna och deras tränare är fast i, är sammanlagt tio kilometer långt, och ett av de största i Thailand.

Grottsystemet är sammanlagt tio kilometer långt, och ett av de största i Thailand. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Mer i ämnet