Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det gick rent åt fanders” – hör Adrian berätta om när vattenmassorna fyllde lägenhetshuset.

Svenske Adrian mitt i översvämningskaoset i Italien: ”Hemskt”

Uppdaterad
Publicerad

De kraftiga översvämningarna i norra Italien har skördat liv och tvingat folk från hus och hem. Svenske Adrian Boschetto och hans familj fick fly till säkerhet i en kanot.

– Det har varit hemskt, säger han.

Pappalediga Adrian Boschetto har sedan ett tag tillbaka befunnit sig i sin sambos hemstad Faenza, cirka fem mil sydost om Bologna i norra Italien.

Den senaste veckan har regionen drabbats av kraftiga översvämningar, som lett till att minst 13 personer mist livet. Adrian och hans familj hamnade mitt i kaoset.

– Det är en av de värst drabbade städerna i hela regionen, säger han om Faenza.

”Gick åt fanders”

När regnet tilltog sprack fördämningarna och vattnet från floden rann över på ”alla håll”.

– Det gick rent åt fanders. Vattnet höll på att läcka in och fyllde ut vårt lägenhetshus. På några timmar hade vi 3,5 meter över gatunivå, säger han.

Adrian, hans sambo, deras ettårige son och familjens hund tvingades fly från byggnaden. De fick hjälp av en man som paddlade förbi bostaden i en gummikanot.

– Vi fick knyta en stege med klätterrep från balkongen och ropade på en privatperson i kanot som kom förbi av en ren tillfällighet, han ville hjälpa folk, säger Adrian.

Efteråt tog de sig till sambons föräldrar, som har en lägenhet i den högt belägna stadskärnan som inte blivit lika drabbad av katastrofen.

– Chocken lägger sig inte, för du går förbi personer varje dag som har förlorat allting, säger Adrian.

”Ta flera år”

Det är än så länge oklart när de kan flytta tillbaka till sin bostad eftersom den saknar el. Han säger att lägenheten var en meter från att dränkas i vatten.

– Vi väntar på besked om när elen ska komma igång och om det blir beboligt, säger han.

De värsta översvämningarna tycka vara över i och omkring Faenza, enligt Adrian. Men det massiva arbetet med att återställa staden återstår.

– Det kommer ta månader att bara ta bort leran, sedimentet, som följer med floden för den har täckt allting, och den väger bly och den förstör ju allt, säger han.

Dessutom måste alla drabbade husstrukturer ses över.

– Det arbetet kommer att ta flera år.

Hör svenske Adrian Boschetto om katastrofen i Italien i videospelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet