Foto: AFP/TT

Sverige svarar: Rysk diplomat skickas hem

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att skicka hem en rysk diplomat. Beskedet kommer som svar på att en svensk diplomat utvisats efter demonstrationerna i Ryssland.

– Ryssland gav oss inget val, säger utrikesminister Ann Linde.

”Vi har informerat den ryske ambassadören att en person vid den ryska ambassaden ombeds lämna Sverige. Det här är ett tydligt svar på det oacceptabla beslutet att utvisa en en svensk diplomat som endast utförde sina arbetssysslor.”

Så skriver utrikesministern i ett inlägg på Twitter. Utvisningen bekräftas för SVT Nyheter.

– När något sånt här sker måste man agera snabbt och kraftfullt, säger Ann Linde i måndagens Rapport.

Även Polen och Tyskland skickar hem ryska diplomater som svar på ryska utvisningar.

Ryska utrikesdepartementet kallar de tre EU-ländernas utvisningsbeslut för ”oberättigat och ovänligt”, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Utvisades efter Navalnyj-protester

Den svenska diplomaten utvisades i samband med förra veckans demonstrationer i Ryssland som anordnades till stöd för regimkritikern Navalnyj. Ryssland menar att svensken deltog i protesterna i Sankt Petersburg den 23 januari, medan det från svenskt håll sägs att han endast observerat demonstranterna.

– Vi tillbakavisar kraftfullt Rysslands ogrundade påståenden om att diplomaten skulle ha deltagit i protesterna. Jag har själv talat med honom och vet precis vad som hänt, säger Ann Linde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diplomatbråket med Ryssland

Mer i ämnet