Foto: SVT, TT

SVT:s kommentator: ”Uppenbara motsättningar mellan Trump och Tillerson”

Uppdaterad
Publicerad
SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström anser att motsättningarna mellan president Donald Trump och utrikesminister Rex Tillerson varit uppenbara under en längre tid. – Det har troligen med Nordkorea-krisen att göra, säger Erika Bjerström.

Hur bedömer du trovärdigheten i medieuppgifterna om att president Trump vill sparka utrikesminister Rex Tillerson?

– New York Times skulle aldrig publicera sådana uppgifter om de inte hade haft flera av varandra oberoende källor att luta sig mot. Det har länge talats om att Trump velat ersätta Tillerson på sikt. Det sägs att det ingått i hans plan, vilket nyhetsbyrån AP säger sig ha fått bekräftat. Tillerson själv har sagt att han tänkt härda ut till årsskiftet på sin post. Om han avsätts blir hans ämbetstid den kortaste i amerikansk historia, säger Erika Bjerström, utrikeskommentator på SVT Nyheter.

Varför byts Rex Tillerson ut just nu?

– Det har spekulerats länge att Tillerson skulle få sparken. Motsättningarna mellan honom och Trump har varit uppenbara. Utrikesministern har vid ett flertal tillfällen blivit offentligt hånad och förnedrad av presidenten, nyligen vid ett besök i Kina. De har inte varit överens om synen på Iranavtalet och inte heller om sanktionerna mot Qatar. Utrikesministern har uttryckt oro över klimatförändringarna och var kritisk mot att USA drog sig ur Paris-avtalet. Tillersons arbete har försvårats genom en oklar rollfördelning mellan honom och presidenten.

Hur vill du beskriva Tillersons tippade ersättare, CIA-chefen Mike Pompeo?

Det är ett överraskande namn. Den nuvarande FN-ambassadören Nikki Haley har nämnts av många som den mest troliga ersättaren. Pompeo utsågs i januari till CIA-chef och har blivit en allt viktigare rådgivare åt presidenten, även i andra frågor än säkerhet. Mike Pompeo anses ligga långt ut på högerkanten i det republikanska partiet med sympatier för Tea Party-rörelsen. Han är överens med president Trump om att vilja riva upp Iran-avtalet och anses stå Trump ideologiskt nära. Pompeo skulle troligen vara en villigare utrikesminister vid presidentens sida om Trump förordar ett militärt ingripande i någon form mot Nordkorea.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer