SVT:s korrespondent: ”Belarus kan styras från Kreml i framtiden”

Uppdaterad
Publicerad
Det var en desperat Alexander Lukasjenko som deltog vid måndagens möte mellan Ryssland och Belarus, menar Bert Sundström, SVT:s korrespondent i Ryssland.

– Han vet inte hur han ska ta sig ur krisen, säger han.

En ledare som inte vet hur han ska lyckas klamra sig fast vid makten. Så beskriver SVT:s korrespondent Lukasjenkos agerande under mötet med den ryske presidenten Vladimir Putin.

– Det enda stöd Lukasjenko kan få som ger honom den möjligheten är att Putin ser till att han kommer att sitta kvar, säger Bert Sundström i Aktuellt.

– Det viktiga för Putin är att Belarus inte lämnar den ryska intressesfären, så som Georgien och Ukraina. I praktiken skulle landet i framtiden kunna styras från Kreml.

Om Lukasjenko trots allt avgår skulle det skapa problem för Putin på hemmaplan.

– Skulle bli så att protesterna tvingar fram ett maktskifte blir det en signal till ryska invånare att det går att ändra saker genom protester, säger Sundström.

Se hela inslaget med SVT:s korrespondent Bert Sundström i videoklippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Belarus

Mer i ämnet