Enligt presidentens advokat Rudy Giuliani ska Trump ha känt till Michael Cohens utbetalning till den före detta porrstjärnan, och ersatt honom. Foto: TT/SVT

SVT:s USA-korrespondent: Skandalen kring Stephanie Clifford kan vara allvarlig för Trump

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps advokat hävdar att presidenten känt till Michael Cohens utbetalning på 130 000 dollar till Stephanie Clifford. Trump ska även ha ersatt Cohen för kostnaden. SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt guidar oss kring de senaste turerna.

Vad handlar det här om i korthet?

– Ex-porrskådespelaren Stephanie Clifford, känd som Stormy Daniels, har påstått att hon och USA:s president Donald Trump hade en affär 2006. Clifford hävdar att hon fick 130 000 dollar innan valet 2016 för att tysta henne.

– Sedan dess har det kommit fram att Trumps före detta advokat Michael Cohen betalade henne den summan.

Och vad är de senaste turerna?

– Under natten mot torsdag medverkade Trumps advokat Rudy Giuliani i presidentens favoritprogram Hannity under bästa sändningstid. Där påstod Giuliani att Trump känt till utbetalningen till Clifford och att presidenten även betalade tillbaka pengarna till Michael Cohen.

Efter Rudy Giulianis uttalande har Donald Trump gjort en vändning i frågan. I en serie tweets erkänner presidenten att han har haft ett avtal med advokaten Michael Cohen, för att hindra Stephanie Clifford från att sprida ”falska och utpressande anklagelser”.

– Det här kan vara väldigt allvarligt eftersom det är olagligt att betala någon för att vara tyst om saker som kan påverka ett presidentval. Samtidigt är det lagligt att betala någon för att vara tyst om saker som kan förstöra ens rykte. Och det är just det som är den stora tvisten.

Varför går Rudy Giuliani ut med den här informationen nu?

– Det vet man inte men det spekuleras en hel del. För en dryg månad sedan gjorde FBI en husrannsakan på Michael Cohens hem. Dom ska ha fått med sig flera dokument därifrån.

– Nu är frågan om Rudy Giuliani gör en helomvändning för att det finns information i dokumenten som kan skada Trump, och därmed ägnar sig åt skadekontroll. Det andra alternativet är att Giuliani skjuter från höften i tron om att han gör presidenten en tjänst.

Vad kommer hända nu?

– Nu är det flera parter som kommer vill veta var dom här pengarna som Michael Cohen gav till Stephanie Clifford kom ifrån. Skulle det visa sig vara kampanjpengar är det ett annat allvarligt brott.

På sin Twitter skriver presidenten att man inte använt kampanjpengar för att betala Clifford eller för att ersätta Cohen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.