Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är beredda att dö för varandra” – hör Viktor Orbán om avtalet med Sverige och Christoffer Wendicks analys. Foto: SVT

SVT:s korrespondent: Gripenavtalet en lättnad för Orbán

Publicerad

Ungern ska köpa fyra nya Jas 39 Gripen av Sverige, enligt försvarsavtalet som slöts mellan mellan länderna på fredagen. Överenskommelsen betyder att en lång dispyt plötsligt försvinner, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Man kan se statsminister Ulf Kristerssons (M) besök till Ungern och det påskrivna försvarsavtalet som ”den nödvändiga inramningen” för att Ungerns premiärminister Viktor Orbán ska släppa in Sverige i Nato, enligt SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

– Man kan se det som den stege som krävdes för att Orbán skulle komma ned från den där höjden där har suttit sist kvar efter att Turkiet röstade ja till Sveriges Natoansökan i januari, säger han.

Hör korrespondenten om vad avtalet betyder för Ungern i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet