Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samir Abu Eid: ”Ingen organisation kan mäta sig med UNWRA” Foto: SVT

SVT:s korrespondent: ”Människor i Gaza är bestörta”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska biståndsmyndigheten Sida pausade, under tisdagen, sina utbetalningar till FN-organet Unrwa efter anklagelser om Hamas-kopplingar.

– Många kallar det för kollektiv bestraffning, säger SVT:s mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Beslutet om att pausa biståndet till organisationen kom efter att Israel hävdat att 12 anställda vid FN-organet varit delaktiga i Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

– En person ska ha varit med och kidnappat en israelisk kvinna i Israel. En annan ska ha varit med i en attack mot en kibbutz där över 100 människor dödades och en tredje ska varit med och delat ut ammunition i samband med den 7 oktober, säger Samir Abu Eid.

Krig mellan Israel och Hamas

UNRWA avskedade alla de anställda som pekats ut som delaktiga den 7 oktober.

Det är 31 miljoner kronor i bistånd till Unrwa som nu pausas. Regeringen Har tidigare sagt att 400 miljoner kronor ska betalas ut till organisationen under 2024.

– FN-organet hjälper över 2 miljoner människor just nu. Det pågår en humanitär katastrof i Gaza och att då stoppa hjälpen som kommer in, menar många, kan få förödande konsekvenser, säger Abu Eid.

Att stoppa bistånden till Unrwa kan leda till att det humanitära hjälpsystemet i Gaza kollapsar, menar FN. Organisationen är så pass stor att den förser nästan alla människor med vatten, mat, mediciner samt tältläger.

Förslag om ny vapenvila

Hamas går nu igenom ett nytt förslag om vapenvila som tagits fram av Israel, USA, Egypten och Qatar. Men inget avtal är ännu slutet.

Vapenvilan ska handla om sex veckors tillfälligt eldupphör samt att 35 personer ur den israeliska gisslan ska släppas mot några tusen palestinska fångar i israeliska fängelser.

– Parterna står långt ifrån varandra i frågan. Hamas vill ha en permanent vapenvila och från Israels håll finns en stor press från anhöriga att gisslan ska släppas, säger SVT:s korrespondent.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sa under tisdagen att kriget kommer att fortsätta tills Israel har uppnått sina mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet