De avfyrade robotarnas räckvidd uppges vara runt 100 mil. Foto: TT

Fyra nya robotar uppskjutna från Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har avfyrat fyra ballistiska robotar tidigt på måndagen. Samtliga landade i havet öster om den koreanska halvön, varav tre av dem inom Japans territorium. Nordkorea har sedan tidigare hotat med motåtgärder med anledning av en pågående militärövning mellan USA och Sydkorea.

Nordkorea avfyrade under måndagsmorgonen lokal tid fyra ballistiska robotar, uppger sydkoreanska och japanska myndigheter enligt Reuters.

Robotarna ska ha skjutits upp från en missilbas i Tongchang-ri-regionen nära den kinesiska gränsen, och landat i Japanska havet strax öster om det nordkoreanska fastlandet.

Nordkorea-krisen

Tre av dem landade i havet inom Japans ekonomiska zon, 30 mil från landets nordvästra kust, uppger Japans premiärminister Shinzo Abe.

– Detta visar tydligt att hotet från Nordkorea har stigit till en ny nivå, sade Japans premiärminister Shinzo Abe i parlamentet efter händelsen, och la till att han ska sammankalla landets säkerhetsråd.

”Provocerande handling”

Det är andra gången som nordkoreanska robotar har landat i vatten kontrollerat av Japan. Första gången Nordkorea avfyrade en ballistisk robot direkt in i området var i augusti förra året.

– Upprepade uppskjutningar av Nordkorea är en allvarlig, provocerande handling när det gäller säkerhet, och bryter klart mot FN:s säkerhetsråds resolutioner. Vi kan aldrig tolerera detta, sade Abe.

Uppskjutningen rapporterades inledningsvis som en ”oidentifierad projektil”, men senare uppgifter gör alltså gällande att det handlar om flera robotar, enligt en källa till nyhetsbyrån Yonhap.

Robotarnas räckvidd uppges vara runt 100 mil.

Sydkorea och USA arbetar med att analysera uppskjutningarna.

Nordkorea provoceras av militärövningar

Förra veckan inledde Sydkorea och USA en gemensam militärövning. Pyonyang fördömer de årligen återkommande övningarna och anser att de är förberedelser för att invadera Nordkorea.

Landet har hotat med ”kraftiga motåtgärder” på grund av övningen.

Som ett svar på måndagens provskjutningar har Sydkoreas ställföreträdande president Hwang Kyo-ahn vid ett extrainkallat säkerhetsmöte i sin tur betonat att Sydkorea bör färdigställa ett planerat amerikanskt robotförsvarssystem snarast möjligt.

Amerikansk militär meddelar att uppskjutningen inte utgör något hot mot Nordamerika, men att amerikanska styrkor är vaksamma inför provokationer från Nordkorea. USA är fast beslutet att arbeta nära Sydkorea och Japan för att ”upprätthålla säkerheten”.

Provskjutningar fördöms av FN

Nordkoreas senaste bekräftade provskjutning av en ballistisk robot genomfördes den 12 februari.

Den provskjutningen, liksom andra som landet genomfört tidigare, fördömdes hårt av bland annat Sydkorea, dess allierade Japan och USA, och FN:s säkerhetsråd.

– Det är dags att ställa Nordkorea till svars inte bara genom ord utan genom handling, sa USA:s FN-sändebud Nikki Haley i ett uttalande efter provskjutningen i februari.

Nordkorea får, enligt FN-resolutioner, inte använda ballistisk robotteknik. Trots det gjorde landet förra året två kärnvapentester och många robotuppskjutningar.

Wallström: ”Illa”

– Det här är illa, i en situation som redan är spänd, säger utrikesminister Margot Wallström (S) om det nordkoreanska raketskjutandet.

– Vi måste fortsatt hålla fast vid våra sanktioner och vår politik och vi behöver fortsatt också protestera mot den här typen av insatser. Vi uppmanar Nordkorea att upphöra med både sina kärnvapentest och sina bomber. Det här bidrar till ytterligare spänningar i området, säger Wallström som förväntar sig att saken kommer att diskuteras i FN:s säkerhetsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet