Aya Fadl överlevde gasattacken i Khan Sheikhun med förlorade mer tio familjemedlemmar Foto: AP / TT

FN-Utredning: Syriska regimen bakom gasattack

Uppdaterad
Publicerad

Den syriska regimen ligger bakom saringasattacken mot Khan Sheikhun i april, slår en FN-utredning fast. ”Regeringsstyrkor har fortsatt använda kemvapen mot civila i oppositionskontrollerade områden. Vid det värsta tillfället använde syriska flygvapnet saringas i Khan Sheikhun, vilket dödade dussintals, till största del kvinnor och barn”, står att läsa i rapporten.

Minst 87 personer, varav 31 barn, dödades i en giftgasattack i staden Khan Sheikhun i Idlibprovinsen i början av april.

USA och dess allierade anklagade den syriska regimen för att ligga bakom angreppet, som enligt Turkiets testresultat gjordes med hjälp av saringas.

Syrienkriget

Syrien tillbakavisade uppgifterna

Syriens president Bashar al-Assad tillbakavisade alla uppgifter om att regeringen skulle ligga bakom den misstänkta kemvapenattacken i Idlibprovinsen.

Assad hävdade att den syriska militären lämnade ifrån sig alla kemiska vapen 2013 och att man aldrig skulle använda sig av sådana förbjudna vapen.

LÄS MER: Vittnesmålet från syriska staden: ”Det var som döden utan blod”

Den 30 juni slog en dittills hemlig FN-utredning fast att det var nervgasen sarin, eller en gas med sarinliknande ämnen, som användes i attacken.

FN-utredare uppger nu att de har säkra bevis på att det syriska flygvapnet låg bakom attacken, som kategoriseras som ett krigsbrott.

Kritiserar också amerikanska styrkor

FN-utredningen kritiserar också amerikanska styrkor för att ha misslyckats med att ta ”alla möjliga försiktighetsåtgärder” för att skydda civila liv när man i mars i år attackerade misstänkta terrorister i Aleppo, Syrien.

I den attacken dödade mer än 40 personer samtidigt som delar av ett Moskékomplex förstördes.

FAKTA: SARINGAS

Sarin är en lättflyktig nervgas med den kemiska beteckningen isopropylmetylfluorofosfonat.

Gasen utvecklades av Tyskland under andra världskriget men togs då aldrig i bruk.

Namnet sarin kommer av upptäckarna Schrader, Ambros, Rüdiger och van der Linde.

Gasen är extremt giftig. Den drabbar nervsystemet genom att överstimulera muskler och vitala organ. Följden blir kramper, andnöd och kvävning. En enda droppe sarin kan döda en människa om inte motmedel snabbt sätts in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet