Taiwanesiskt artilleri i en övning från september förra året. Foto: Military News Agency via AP/TT

Taiwan genomför egna militärövningar

Uppdaterad
Publicerad

Taiwans militär har inlett en artilleriövning med skarp ammunition. Övningen simulerar ett försvar av öriket, och kan ses som ett svar mot flera dagar av kinesiska militärövningar i närheten.

Enligt Taiwans utrikesminister förbereder Kina för en invasion, rapporterar AFP.

Kinas inledde sina hittills största övningar i närheten av Taiwan förra veckan, dagen efter det att talmannen för USA:s representanthus, Nancy Pelosi, gjort ett kontroversiellt besök i Taiwan.

Så sent som i söndags sa Kinas utrikesminister Wang Yi i ett uttalande att det i praktiken självständiga Tawian är en del av Kinas territorium.

Natten till tisdag inledde Taiwan en artilleriövning med skarp ammunition, där man övat sig på att försvara sig mot ett kinesiskt anfall. Utrikesminister Joseph Wu säger nu att Kina förbereder för en invasion, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt Taiwan är det kinesiska målet att ”ändra status quo” i Stillahavsregionen.

En talesperson för Taiwans åttonde armékår uppger för AFP att övningarna har planerats en längre tid och att hundratals soldater deltar i övningarna, där över 40 artilleripjäser av typen haubits används.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.