Afghanistans ambassadör: Allt vi har byggt upp kan nu raseras av talibanerna • På bilden syns en regeringssoldat under strider med talibanerna i provinsen Herat, väster om huvudstaden Kabul, i tisdags. Foto: AP/TT

Talibanerna intar ytterligare huvudort

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna i Afghanistan har intagit staden Sheberghan, provinshuvudstad i Jawzjan, uppger den biträdande guvernören Qader Malia.

Regeringsstyrkorna och företrädare för det lokala styret har dragit sig tillbaka till stadens flygplats, säger han till AFP.

Beskedet kommer mindre ett dygn efter uppgifter om att en annan huvudort, Zaranj i provinsen Nimruz, fallit i den fundamentalistiska rörelsens händer.

Talibanerna har under runt tre månader bedrivit en intensivare offensiv som inleddes i samband med att USA började dra tillbaka sina soldater från Afghanistan. Efter att ha erövrat ett stort antal glesbygdsdistrikt och tagit kontroll över viktiga gränsövergångar har rörelsen börjat sikta in sig på provinshuvudstäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet