Flera av Terumi Tanakes anhöriga dog av bomben, men själv klarade han sig mirakulöst nog oskadd. Foto: Reuters

Terumi Tanaka överlevde bomben över Nagasaki: ”Allt blev bara vitt”

Uppdaterad
Publicerad

Terumi Tanaka var 13 år när han plötsligt hörde ett väldigt högt ljud och ljuset blev så starkt att allting blev vitt. USA hade släppt en andra atombomb över Japan – den här gången över Terumis hemstad Nagasaki. Mirakulöst nog klarade han sig helt oskadd.

Den i dag 88-årige Terumi Tanaka berättar för Reuters hur han sprang nedför trappan till nedervåningen, slöt ögonen och höll för öronen. Sedan förlorade han medvetandet.

Trots att tryckvågen från bomben hade krossat en glasdörr mot honom klarade han sig oskadd. Även hans mamma och två systrar klarade sig. Han glömmer aldrig de fasansfulla scenerna i staden efteråt.

– I de brända ruinerna fanns former som liknade människor, eller kroppar som hade smulats sönder där bara benen fanns kvar. Efter tre dagar hade räddningsarbetarna fortfarande inte kommit fram, så de allvarligt skadade som inte hade fått någon hjälp låg kvar på marken, säger han.

Förlorade anhöriga

I explosionen förlorade han sin faster. Även hans farbror dog en vecka efter bomben – troligtvis på grund av strålningen.

– Folk bara dog en efter en. De verkade må bra men plötsligt kollapsade de, fick hög feber och dog.

Jobbar för att avskaffa kärnvapen

I dag försöker Terumi Tanaka sprida sitt vittnesmål så mycket som möjligt med förhoppningen om att freden ska bevaras och kärnvapnen avskaffas. I många år var han generalsekreterare för en japansk organisation för människor som drabbats av atombomberna.

Han är positiv till att världen rustar ned när det kommer till kärnvapen, men tycker att det går långsamt.

– Jag är orolig över om människor verkligen kommer att kunna förstå vad vi har varit med om när alla atombombsöverlevande är borta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.