Theresa May på EU-toppmötet i Bryssel. Foto: TT

Theresa May: Ingen EU-medborgare ska tvingas flytta från Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Ingen EU-medborgare som i dag bor i Storbritannien ska behöva flytta när landet lämnar EU, lovar Theresa May på toppmötet i Bryssel.

Men än så länge uppfyller inte förslaget EU:s förväntningar.

Theresa May hade blivit uppmanad av övriga EU-ledare att inte presentera sitt förslag på EU-toppmötet. De vill att brexitförhandlingarna ska skötas av de utsedda förhandlarna enligt uppgjorda regler.

May sade ändå att hon ville ge klarhet till de runt tre miljoner EU-medborgare som lever i Storbritannien och nu är oroliga för vad som kommer att hända vid utträdet.

Brexit

– I går kväll var jag nöjd över att få lägga fram vad som är ett väldigt rättvist och allvarligt menat bud till de EU-medborgare som bor i Storbritannien, sade May på väg in till fredagens avslutande toppmötesdiskussioner i Bryssel.

– Jag vill försäkra alla de EU-medborgare som har skapat sig ett hem och ett liv i Storbritannien att ingen kommer att tvingas ut. Vi kommer inte att se familjer splittras, lovade May.

Rätt att stanna

Mays tanke är att den som har bott fem år i landet ska kunna få motsvarande permanent uppehållstillstånd. För dessa ”siktar” britterna på att ge samma rätt till sjukvård, utbildning, förmåner och pension som de egna medborgarna har. Den som har bott kortare tid än fem år i landet får vara kvar tills de uppnår femårsgränsen.

LÄS MER: Hemliga samtal med Labour om mjuk brexit

May vill att motsvarande regler ska gälla för de britter som bor i något av EU-länderna. Och hon vill att frågan ska tas upp tidigt i förhandlingarna.

Det fullständiga förslaget från premiärministern ska läggas fram i det brittiska parlamentet på måndag.

Hoppats på mer

EU:s ledning döljer inte att man hade hoppats på mer.

– Mitt första intryck är att förslaget inte uppfyller våra förväntningar, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på sin presskonferens efter mötet.

-- Medborgarnas rättigheter är högsta prioritet för de 27 övriga EU-länderna och vi har gjort klart att vi vill garantera fullständiga rättigheter för både EU:s och Storbritanniens medborgare efter brexit, sade Tusk.

”Bra början”

Även övriga EU-ledare har reagerat försiktigt.

– Det är en bra början, men det finns fortfarande många andra frågor kopplade till utträdet, däribland det finansiella och relationerna med Irland, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel om Mays utspel när hon lämnade mötet sent i torsdags kväll.

LÄS MER: Brexit-listan: Det här är man överens om

Belgiens premiärminister Charles Michel tyckte att förslaget var vagt och även Österrikes förbundskansler Christian Kern efterlyser fler detaljer.

– Det är en lång, lång väg kvar i förhandlingarna, sade Kern.

På förhandlingsfronten förbereds nu nästa officiella förhandlingsrunda, som ska inledas den 17 juli.

Själva toppmötet avslutades på fredagen med handels- och migrationsfrågor.

LÄS MER: Allt du behöver veta om brexit – och lite till

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet