Foto: TT

Hundratusentals vill stoppa Trump från att besöka Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Över 600.000 har skrivit under en namninsamling för att stoppa Donald Trump från att besöka Storbritannien.

Samtidigt säger premiärminister Theresa May att hon kommer att ifrågasätta den amerikanska regeringen om USA:s nya inreseförbud får negativa effekter för britter.

Nytillträdde president Donald Trumps direktiv om att stoppa medborgare från sju länder i Afrika och Mellanöstern att resa in i USA har väckt starka reaktioner både inom och utanför landet.

Nu riktar Storbritanniens premiärminister Theresa May kritik mot direktivet. Enligt hennes talesperson samtycker hon inte med beslutet och kommer att ifrågasätta den amerikanska regeringen om det har negativa effekter för britter. Storbritannien granskar nu direktivet för att se vilka följder det kan få för de egna medborgarna, skriver AP.

Trumps inreseförbud

May har bett utrikesminister Boris Johnson och inrikesminister Amber Rudd att ringa sina amerikanska motparter för att framföra sina åsikter om inreseförbudet, skriver The Telegraph.

Kritiken kommer bara två dagar efter att May träffade Trump i Washington. Då diskuterade de båda ledarna bland annat handelsavtal och militära relationer.

En namninsamling har startats för att stoppa Trump från att genomföra ett statsbesök i Storbritannien. På söndagen hade över 600.000 personer skrivit under, det krävs minst 100.000 underskrifter för att frågan ska debatteras i parlamentet. Labourledaren Jeremy Corbyn menar att May sviker folket om hon låter Trump komma in i landet, enligt The Guardian.

Läs mer: May och Trump hyllade varandra vid första mötet

Tyskland kritiskt

Men Storbritannien är inte det enda landet som har reagerat.

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel anser att inreseförbudet är fel. Tyskland kommer att undersöka hur personer med dubbla medborgarskap påverkas av beslutet, skriver Reuters.

– Hon är övertygad om att även den nödvändiga, bestämda kampen mot terrorismen inte rättfärdigar att människor med en särskild bakgrund eller särskild trosinriktning faller under en generell misstanke, säger hennes talesperson Steffen Seibert enligt den tyska nyhetsbyrån DPA.

Ber irakiska regeringen svara

Irak, vars medborgare omfattas av inreseförbudet, säger att restriktionerna kan komma att påverka samarbetet i kampen mot terrorgruppen Islamiska staten. Parlamentets utrikesutskott menar att direktivet är orättvist och har bett den irakiska regeringen att svara på direktivet, skriver Reuters.

”Vi ber den irakiska regeringen att svara på beslutet som tagits av USA:s administration. Irak är i frontlinjen för kriget mot terrorismen (...) och det är orättvist att irakier behandlas på det här sättet”, uppger utskottet i ett uttalande.

Iran har redan vidtagit åtgärder

På lördagen svarade Iran med att stoppa amerikaner från inresa. Samtidigt kallade landets utrikesdepartement direktivet för en öppen förolämpning mot den muslimska världen. Irans utrikesminister meddelade på söndagen att amerikaner som redan har iranskt visum är välkomna in i landet, skriver Reuters.

”Till skillnad från USA är vårt beslut inte retroaktivt. Alla med giltiga iranska visum hälsas hjärtligt välkomna”, skriver utrikesminister Mohammad Javad Zarif på Twitter.

Han skriver också, enligt TT:

”Kollektiv diskriminering hjälper terrorister i rekryteringen genom att fördjupa de klyftor som extremistiska demagoger använder som argument för att få fler anhängare.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet