Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer om hur Kaeli Abdi tror att Tiktok kan förändras. Foto: SVT/Veckans snackisar

Tiktokprofilens oro om USA-förbudet: Stora kreatörer försvinner

Publicerad

Kreatören och Tiktokprofilen Kaeli Abdi tror att Tiktok kan bli något helt annat om plattformen töms på amerikanska profiler. Något som skulle kunna bli en sanning om förbudet, som amerikanska senaten röstat ja till, går igenom.

– Det finns så många underbara kreatörer därifrån som man följer, som inte bara skojar utan som man lär sig av, säger Kaeli Abdi i programmet Veckan snackisar.

Idéen om förbud mot plattformen Tiktok i USA kom ursprungligen från tidigare presidenten Donald Trump år 2020. Nu har han ändrat sig, men förbudet har signerats av nuvarande president Joe Biden och både senaten och representanthuset har röstat för.

I praktiken innebär förbudet en direkt order: sälj bolaget till en amerikansk ägare eller lämna landet. Politikernas krav beror på att USA oroar sig för hur det kinesiska bolaget som äger Tiktok använder amerikansk data.

Enligt Tiktokprofilen och programledaren Kaeli Abdi, som själv har över 170 000 följare på plattformen, så kommer plattformen bli något helt annat utan amerikanerna.

– De roligaste är ju därifrån, säger hon.

Se mer om hur Kaeli Abdi tror att Tiktok kan förändras i klippet ovan.

Ska politikerna lägga sig i plattformars vara eller icke vara? Se debatten i Veckans snackisar på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.