Stängslet mellan Bulgarien och Turkiet som ska hindra flyktingar. Foto: Malin Hoelstad/SVD/TT

Flyktingfientligheten växer i Bulgarien

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingströmmarna i Bulgarien har ökat under sommaren. I takt med att allt fler människor kommit till landet har de flyktingfientliga strömningarna i samhället ökat. SVT Nyheter har besökt staden Charmanli.

– De luktar illa och vill oss inte väl. Till och med våra romer är bättre, säger Tiana Zlatanova till SVT Nyheters utsända.  

Hon bor i Charmanli och vi träffar henne i samband med en shoppingrunda i staden. Charmanli är en liten stad i sydöstra Bulgarien. Staden ligger inte långt från gränsen till Turkiet och Grekland och här bor några tusen människor. Många flyktingar riskerar att bli fast i landet eftersom de inte kan ta sig vidare norrut. De flesta flyktingarna kommer via Turkiet.  

Omkring sju tusen flyktingar finns i dagsläget på Bulgariens särskilda boenden och platserna är fyllda till bristningsgränsen. Den frustrerade situationen har på många boenden lett till interna bråk mellan olika etniska grupper och det har bidragit till bulgarernas missnöje. 

Balkanrutten stängd

Nyligen blossade ett bråk upp på boendet i Charmanli. De flesta flyktingarna här kommer från Syrien, Irak och Afghanistan. De vill inte stanna i landet, men eftersom den så kallade Balkanrutten stängts  har de svårt att ta sig härifrån.  

– Vi protesterade där de bor. Vi vill stoppa strömmen. Jag är väl den enda bulgaren här just nu kan jag tro, säger Atanas Jelepov och ser sig misstroget omkring. 

Dinka Nikolova är inte lika avvisande men likväl påverkad av den senaste tidens händelser. 

– Jag har i grund och botten inget emot dem. Men det måste vara någon ordning. De flesta här vill att flyktinglägret ska vara stängt så att flyktingarna inte kan röra sig fritt i staden. Och jag är orolig om jag måste gå ut på kvällen, säger hon.  

”Finns inte någon som vill stanna”

Leyla Hamed från Qamishli i krigets Syrien gick till fots med sina tre barn. Med hjälp av flyktingsmugglare tog de sig över gränsen, greps av bulgarisk polis och förpassades till förläggningen i Harmanli. De vill till Tyskland eftersom Leylas man bor där.  

– Alla väntar på att få resa vidare. Det finns inte någon som vill stanna här, säger Leyla. 

Även chefen på UNHCR-kontoret i Sofia, Mathijs Le Rutte är bekymrad. 

– Vi oroar oss över situationen i flyktingboendena. Det är mycket som saknas där. Framför allt överbeläggningen just nu skapar en svår situation, säger Le Rutte.  

Toleransen har minskat

– Bulgarerna har varit toleranta men nu har läget ändrats drastiskt, säger han. Våra medborgare ser om flyktingar och bråk på tv-nyheterna och blir alltmer oroade. Länderna inom EU måste gemensamt och solidariskt ta tag i flyktingfrågan, säger viceminister Philip Gounev.  

Samtidigt vet både Gounev och vi att solidariteten haltar, att EU-länder som exempelvis Polen och Ungern tydligt deklarerat att de inte alls önskar ta emot några flyktingar. 

Bulgarien bygger taggtrådsstängsel längs gränsen i söder och landet har fått hjälp av EU för att finansiera manskap och fordon. Gränsbevakningen ska skärpas, och hindra den flyktingström som åter ökat under sommaren. 

På torget i Charmanli fortsätter Tiana Zlatanova på sin shoppingrunda. 

– Jag tror att det är de simplaste av flyktingarna som hamnat här, säger hon innan hon går. Läkare och ingenjörer har väl Tyskland och USA lagt beslag på. Det vi har fått är skräpet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.