I samband med en operation omgiven av hög sekretess har nu tio franska barn slussats hem till Frankrike. Sedan ett par år tillbaka har de levt i kurdkontrollerade IS-läger i Syrien. På bilden syns kvinnor tillhörande terrororganisationen IS vänta på att deporteras från al-Hol-lägret i nördöstra Syrien i juni 2019. / Arkivbild. Foto: Ahmed Mardnli/EPA/Arkivbild

Tio barn återförda till Frankrike från IS-lägren

Uppdaterad
Publicerad

I samband med en operation omgiven av hög sekretess uppger franska myndigheter att ”tio små franska barn, minderåriga, föräldralösa eller humanitära fall” slussats hem till Frankrike. Sedan ett par år tillbaka har de levt i kurdkontrollerade IS-läger i nordvästra Syrien.

Operationen skedde natten mot måndag enligt det franska utrikesdepartementet. Ännu finns inga uppgifter om vilka föräldrarna är, inte heller mer detaljerade uppgifter om barnen och om deras hälsotillstånd eller var i Frankrike de hör hemma. Vid hemkomsten har barnen överlämnats till de rättsvårdande myndigheterna och blir nu föremål för en medicinsk uppföljning och insatser från socialtjänsten.

Få barn har tagits hem från lägren

Sedan IS föll samman vintern 2018-2019 så har sammanlagt 28 barn återförts till Frankrike genom de franska myndigheternas försorg. Det har rört sig om föräldralösa barn, barn med allvarliga hälsoproblem eller barn vars föräldrars accepterat att deras barn tas om hand om sina mor- eller farföräldrar i Frankrike. 

Det finns cirka 150 vuxna fransmän, kvinnor och män kvar i IS-lägren. Flera av dem är föräldrar och lever med sina barn i fångenskap. Enligt uppgifter finns uppemot 300 franska barn kvar i de kurdkontrollerade lägren. Frankrike har hittills vägrat att ta hem de franska IS-fångarna och vill att de ska dömas av domstolar på plats i Syrien och Irak.

”Humanitära fall”

Organisationen Förenade familjer som består av franska anhöriga till dessa barn har flera gånger tryckt på för att myndigheterna ska återbörda barnen till Frankrike.

– Alla barn som är kvar i Syrien är humanitära fall, skriver organisationen idag på förmiddagen efter att nyheten om nattens aktion blivit känd.

Hittills har de franska myndigheterna varit ganska kallsinniga i förhållande till de anhörigas vädjanden. Idag tackade Frankrike de kurdiska myndigheterna för hjälpen med evakueringen av de tio barnen från lägret som enligt det franska utrikesdepartementet befunnit sig i en ”synnerligen sårbar” situation.

Tiotusentals barn kvar i al-Hollägret

Al-Hollägret upprättades i samband med IS- sammanbrott 2018-2019. Uppemot 70 000 personer befinner sig där. 70 procent uppges vara barn. De flesta personerna i lägren är Syrier och Irakier. Medborgare från ett sextiotal andra nationaliteter utgör den resterande delen, ungefär 10 000 personer.

Det finns enligt Rädda Barnen 77 föräldralösa barn i al-Hol som tas om hand på ett särskilt barncenter som drivs av frivilligorganisationer. Cirka 750 utländska medborgare personer har återförts till sina hemländer, ungefär hälften av dem till Europa.

Hjälporganisationer är verksamma i det jättelika lägret men undernäring, brist på sjukvård och sanitära lösningar liksom avsaknaden av hjälp med att hantera traumatiserande krigsupplevelser har varit ett konstant problem i lägren i nordöstra Syrien. Hundratals barn uppges ha dött i lägren sedan de byggdes.

Mellan 50-70 svenska barn vistas i lägren enligt Rädda Barnen som tryckt på för att de ska tas hem till Sverige. För ett år sedan hämtades sju föräldralösa barn hem till Sverige av den svenska regeringen. Sedan dess har de svenska myndigheterna inte utfört några fler evakueringar från al-Hol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.