Så här i jultider kanske det är dags att brexit får en alldeles egen julkalender, där varje dag, varje lucka, innehåller nya överraskningar och oväntade vändningar. Foto: Jessica Gow/TT & Emmanuel Dunand/AFP/TT

Total ovisshet – som vanligt i brexitsammanhang

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Brexit är som en julkalender där varje dag, varje lucka, innehåller nya överraskningar. Frågan är vad som döljer sig bakom toppmötes-luckan i Bryssel på söndagen?

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Juncker, we have a problem.

Ja, så kanske det lät i veckan när EU-förhandlarna ringde sin chef, EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker, och meddelade att de stött på patrull. För just när EU och Storbritannien efter sju sorger och åtta besvär äntligen lyckats enas om ett förslag till utträdesavtal på drygt 580 sidor, kommer enskilda medlemsländer med krav på ändringar i dokumenten och hotar med att stoppa brexitprocessen. 

Brexit

Spanien vill ha mer att säga till om när det gäller Gibraltar. Frankrike, Danmark och Nederländerna vill till exempel ha fortsatt tillgång till brittiska fiskevatten. 

Två dokument på bordet

Som vi har fått vänja oss vid i brexitsammanhang är ovissheten om vad som ska hända ens de närmaste timmarna total. Men i Bryssel pågår förberedelserna inför söndagens historiska toppmöte för fullt. 

Förhoppningen är att EU-ledarna då ska godkänna två dokument: Dels utträdesavtalet och dels den politiska deklarationen om EU:s och Storbritanniens framtida relationer.

Risk att avtalet röstas ner

Om det skulle ske återstår ändå en gigantisk utmaning för den brittiska premiärministern Theresa May: Att sälja in avtalet på hemmaplan. 

Får man tro brittiska bedömare är risken ofantligt stor att det brittiska parlamentet röstar ner avtalet när omröstningen hålls i första halvan av december. Vad som händer då är det ingen som vet. Kanske försöker May (om hon sitter kvar) förhandla fram ett nytt avtal, kanske blir det nyval, kanske hålls en ny folkomröstning om brexit. 

Så här i jultider kanske det är dags att brexit får en alldeles egen julkalender, där varje dag, varje lucka, innehåller nya överraskningar och oväntade vändningar. Det kanske också skulle vara räddningen för alla som har svårt att hålla intresset vid liv när brexit fatigue sätter in.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet