Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär det lagförslaget går igenom? Varför är det så omstritt? Hur har reaktionerna varit? – Hör SVT:s utsända Gilda Hamid-Nia. Foto: Pablo Torres/SVT

Tre frågor om Israels omstridda lagförslag

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen blev det klart. Israels parlament röstade igenom det omstridda lagförslaget som begränsar högsta domstolens makt.

– Lagförslaget har kallats för odemokratiskt och rädslan är att det banar vägen för ett auktoritärt Israel, säger SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia.

Lagförslaget innebär att parlamentet får mer makt på bekostnad av landets domstolar. Förslaget har resulterat i några av de största demonstrationerna i landets historia, berättar Gilda Hamidi-Nia, utrikesreporter och SVT:s utsända i mellanöster.

– Splittringarna finns också bland politikerna och enligt opinionsmätningar är majoriteten av israeler emot lagändringen, säger hon.

Vad innebär lagförslaget? Varför är det så omstritt? Hur har reaktionerna varit? SVT:s utsända Gilda Hamidi-Nia reder ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.