Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en stor skillnad på vad Kadyrov säger och vad som händer i verkligheten”, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg förklara. Foto: SVT, AP

Tre saker som kan påverka kriget i Ukraina just nu

Publicerad

Kollapsen av kraftverksdammen Nova Kachovka i Cherson kan få betydande konsekvenser i fortsatta strider. 200 ukrainska soldater ska tränas i att hantera amerikanska Abrahms-stridsvagnar i Tyskland och den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov säger sig ha intagit en mer aktiv roll i kriget. 

SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg listar tre händelser som kan påverka kriget i Ukraina just nu. 

Kadyrov skrev själv på Telegram att han fått order om att påbörja “aktiva stridsoperationer” i Donetsk. Senare bekräftade det ryska försvarsdepartementet att den tjetjenska specialstyrkan inlett en offensiv nära staden Marinka. Offensiven ska dock ha misslyckats, hävdar det brittiska försvarsdepartementet enligt Sky News

– Utåt sett har Ramzan Kadyrov varit en av Kremls kanske tuffaste försvarare och påhejare under kriget mot Ukraina. Men i själva verket tycks han ha varit ganska mån om att hålla sina styrkor borta från skottlinjen, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Se också hela Kriget i veckan där SVT Nyheter fördjupar den senaste nyhetsutvecklingen i kriget i Ukraina på åtta minuter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.