Kanadas premiärminister Justin Trudeau i väntan på att få rösta i nyvalet. Foto: ANDREJ IVANOV/AFP/TT

Trudeau illa ute inför nyvalet – hoppas på Obama-effekt

Publicerad

Premiärminister Justin Trudeau är illa ute inför dagens nyval i Kanada. Han kan få sätta sitt hopp till ytterhögerledaren som kallas Mad Max – och en gammal ”bromance”.

I mitten av augusti utlyste Trudeau val. Han hade inte behövt göra det förrän 2023, men är uppenbarligen trött på att styra med minoritet.

I det förra valet, 2019, backade hans parti Liberalerna från nästan 40 procent av rösterna till 33. Ändå valde de att bilda regering ensamma – och göra sig beroende av småpartiers stöd. Denna lösning blev tungrodd i de svåra beslut som krävts i pandemin.

Opinionsläget har inför valet varit mycket jämnt mellan Trudeaus liberaler och den stora högerutmanaren, Konservativa partiet, även känt som Tories. Båda ligger på runt 30 procents stöd.

Småpartiet kan få platser

En handfull småpartier kan också få platser, men valet kan faktiskt avgöras av någon som inte väntas komma in – Maxime ”Mad Max” Bernier, en tidigare konservativ minister som nu bildat partiet PPC långt ut på högerkanten.

Hans missnöjesrörelse fångar upp bland annat vaccinationsskeptiker, och har vissa likheter med Donald Trumps dito i grannlandet USA. Bernier är dock i nuläget inte alls lika framgångsrik, utan ligger på under 10 procent i opinionen.

Därmed får PPC:s kandidater svårt att vinna någon endaste valkrets, uppger Paul Thomas, statsvetare vid University of Manitoba, skriver nyhetsbyrån Reuters. Men eftersom de i första hand lockar röster från Tories kan de i över tio valkretsar innebära seger för Liberalerna, enligt Thomas.

”Bromance” med Obama

Berniers smeknamn skapade han själv med ett Facebook-inlägg häromåret. Han klippte in sitt huvud över en bild av Mel Gibsons actionhjälte Mad Max, och skrev en lista med politiska frågor som gör honom ilsken.

Trudeau hoppas också att en annan omtalad profil ska ge honom draghjälp. Sedan åren då de båda ledde sina respektive länder har han och USA:s expresident Barack Obama en vida omskriven ”bromance”. Bilderna är många från tillfällena då de två männen dricker öl, kramas och idkar annat broderligt umgänge.

”Justin har varit en effektiv ledare och stark röst för demokratiska värden, och jag är stolt över arbetet vi gjorde tillsammans”, skriver Obama i en lyckönskning på Twitter inför valet.

Trudeau svarar med ett tack för stödet, samt att ”valet handlar om framsteg – och det ska vi fortsätta kämpa för”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.