Foto: TT

Trump återupprepar anklagelser om valfusk

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump visar inga tecken på att ge upp kampen om presidentposten. I en serie tweets som publicerades under måndagen återupprepar han anklagelser om valfusk med fokus på de delstater som sent tillföll utmanaren Joe Biden.

Samtliga stora mediebolag i USA har utropat Joe Biden till vinnare i presidentvalet. Men Donald Trump vägrar erkänna sig besegrad.

I Georgia, en av få delstater där rösträkningen fortfarande pågår, lutar resultatet just nu till Bidens fördel. Utmanaren har ett övertag på drygt 10 000 röster. Det står dock redan klart att resultatet är så pass jämnt att det kommer genomföras en omräkning.

Trots detta proklamerade Donald Trump under måndagen att  ”Georgia kommer bli en stor seger för presidenten, precis som det var på valnatten”.

”Kommer chockera”

I en annan tweet skriver presidenten att delstaten Nevada, som av mediebolagen tilldelats Joe Biden, har haft en mängd falska röster. Han hänvisar uppgifterna till ett ännu inte offentliggjort avslöjande som enligt presidenten ”kommer chockera”.

Trump skriver vidare att Wisconsin, vars elektorsröster också tilldelats Joe Biden av i princip samtliga amerikanska mediebolag, ”ser mycket bra ut” utan att specifiera på vilket sätt rösterna i delstaten skulle tala till presidentens fördel.

Han återupprepade under måndagen också kritiken mot rösträkningsförfarandet i Pennsylvania och skriver att delstaten förhindrade republikanska valobservatörer att bevittna rösträkningen. Vilket Trump beskriver som ”otänkbart och olagligt”.

Splittrar republikaner

Årets presidentval ser ut att bli en segdragen konflikt som även skapat splittring inom det republikanska partiet. Enligt uppgifter ska bland annat Donald Trumps hustru Melania Trump och hans rådgivare och svärson Jared Kushner ha uppmanat honom att lerkänna sig besegrad. Dock utan framgång.

– Det är anonyma uppgifter som man ska vara försiktig med men det är flera källor som uppger samma sak, säger SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi.

Den republikanske senatorn och tidigare presidentkandidaten Mitt Romney har gratulerat Joe Biden till segern, vilket även den tidigare presidenten George W. Bush ska ha gjort.

Samtidigt tar många republikaner Trumps parti. Under måndagen meddelade senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, att han inte erkänner Biden som vinnare av valet i nuläget och att presidenten har ”100 procent rätt att undersöka anklagelser om oegentligheter”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet