Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Domarna i Högsta Domstolen verkar skeptiska till att utesluta Trump från valet, säger USA-korrespondent Fouad Youcefi Foto: MICHAEL REYNOLDS

Trump bortplockad från Illinois valsedel

Uppdaterad
Publicerad

En domare i Illinois har beslutat att Donald Trump inte får stå med på delstatens valsedel under det annalkande primärvalet den 19 mars och efterföljande presidentval.

– På två andra platser i USA har liknande saker skett, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Domaren Tracie Porter i Illinois har tagit bort tidigare presidenten Donald Trump från delstatens valsedel, på grund av hans roll i attacken mot Capitolium den 6 januari 2021. Hon hänvisar till ”upprorsförbudet” i det 14:e tillägget i USA:s konstitution.

Porter försenade dock sitt beslut från att träda i kraft, i ljuset av en förväntad överklagan från Trump.

Följer i andra delstaters fotspår

Om beslutet kommer att hålla expresidenten borta från primärvalet återstår att se. Illinois är, efter Colorado och Maine, den tredje delstaten som fattat beslut om att plocka bort expresidenten från valsedeln. Beslut som har överklagats av Trumps kontor.

– I Maine har delstatssekreteraren beslutat om samma sak och i Colorado har delstatens Högsta domstol beslutat att kasta ut Donald Trump från valsedeln, men den där frågan är nu uppe i USA:s högsta domstol, säger Fouad Youcefi iMorgonstudion.

– De verkar hellre se att en sådan fråga avgörs av väljarna och ingen annan, fortsätter han.

Beslut i frågan har ännu inte kommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.