Den nu avgående försvarsministern Jim Mattis och president Donald Trump i Vita huset den 25 oktober i år. Foto: AP/Manuel Balce Ceneta

USA:s försvarsminister avgår – oense med Trump

Uppdaterad
Publicerad

USA:s försvarminister James Mattis avgår i februari 2019, det skriver han i ett avgångsbrev som bekräftar sprickan mellan honom och president Trump. Beskedet rör upp starka reaktioner och oro även hos Donald Trumps allierade.

Beskedet kommer en dag efter att Trump överraskande tillkännagivit att USA kommer att dra sig ur Syrien. Ett beslut som mötts av kritik från flera håll och enligt amerikanska medier är det bakgrunden till att Mattis nu avgår.

Att James Mattis, en före detta general, nu lämnat in sin avskedsansökan oroar såväl demokrater som republikaner. Han har setts som en balanserad beslutsfattare jämte president Trump som saknat erfarenhet av säkerhetspolitik.

Den republikanske Floridasenatorn Marco Rubio skriver på Twitter att det inte blir lätt att ersätta Mattis och att beslutet kommer att skada USA samtidigt som det gör deras motståndare starkare.

– Jag hoppas att vi som stöttat den här administrationen de senaste två åren kan övertyga presidenten att välja en annan riktning, fortsätter han.

”Dags för mig att avgå”

I sitt avgångsbrev, som Pentagon offentliggjort, skriver Mattis att han anser att USA inte kan skydda sina intressen utan att ”upprätthålla starka allianser och respektera våra allierade”. Han skriver att Kina och Ryssland vill forma världen enligt en ”auktoritär modell” och att det inte får råda några tvivel om USA:s motstånd mot detta.

”Mina åsikter om att behandla våra allierade respektfullt och att se med öppna ögon på både illvilliga aktörer och strategiska konkurrenter är starka. Det efter att fyra decenniers djupt insatt arbete med de här frågorna. (..) Eftersom du har rätt till en försvarsminister vars åsikter bättre stämmer överens med dina, i dessa och i andra frågor, anser jag att det är dags för mig att avgå”, skriver Mattis.

Uppgifter: Vill minska närvaron i Afghanistan

Enligt Reuters, som hänvisar till två inte namngivna källor, vill Donald Trump att USA ska minska sin militära närvaro även i Afghanistan. Den avgående försvarsministern Jim Mattis har istället förespråkat en stark militär närvaro i landet.

President Donald Trump säger att en ny försvarminister kommer att utses inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.