USA:s president Donald Trump kopplar ihop Pariskravaller med klimatavtalet. Foto: Yuri Gripas/Reuters/TT

Trump kopplar ihop kravaller med klimatavtal

Publicerad

USA:s president Donald Trump kommenterade lördag kväll kravallerna i Paris på Twitter med att det kanske är dags att avsluta Parisavtalet om att begränsa klimatförändringarna.

”Väldigt sorglig dag och natt i Paris. Kanske är det dags att avsluta det löjliga och extremt dyra Parisavtalet och ge pengar tillbaka till folket i form av lägre skatter?” skriver Trump på Twitter.

Tidigare på dagen twittrade han: ”Parisavtalet fungerar inte så bra för Paris. Protester och upplopp över hela Frankrike. Människor vill inte betala stora summor till länder i tredje världen (med tvivelaktiga styren), för att kanske skydda miljön”. Han la till att demonstranter ska ha ropat ”We Want Trump” och slutar med ”Love France”.

Demonstrationerna i Paris, som började 17 november, var ursprungligen en protest mot prishöjningar på bränsle som Frankrikes regering ville genomföra för att minska utsläppen av växthusgaser och landets beroende av olja.

Även i tisdags den 4 december twittrade Trump om om Parisavtalet. Då hade Frankrikes premiärminister tillkännagett att prishöjningarna strukits ur budgetförslaget. ”Glad att min vän Emmanuel Macron och demonstranterna i Paris har kommit till samma slutsats som jag gjorde för två år sedan”, skrev Trump bland annat.

Parisavtalet om klimatet slöts 2015 och går ut på att försöka begränsa temperaturhöjningen till två grader, helst 1,5 grader. Trump förklarade 2017 att USA ska lämna Parisavtalet. Just nu pågår ett uppföljande FN-möte om klimatet i Katowice i Polen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet