• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un blir av trots allt. Foto: TT

Trump: Mötet med Kim Jong-Un blir av

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump säger att mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Singapore blir av den 12 juni. Det meddelar presidenten efter ett toppmöte med den nordkoreanska generalen Kim Yong Chol under fredagseftermidaggen.

Kim Yong Chol träffade den amerikanske presidenten i Vita huset under fredagseftermiddagen. Mötet skedde parallellt med förhandlingar om att få till ett möte mellan den Nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un och president Donald Trump.

Med sig till Vita huset hade den nordkoreanska generalen ett brev från Kim Jong-Un till Trump. Innehållet i brevet är dock okänt.

Efter mötet sade Trump att det hade varat längre än väntat, och att mötet ”gick väldigt bra”, rapportar nyhetsbyrån AP. Presidenten kallar även det kommande mötet mellan ländernas ledare för ”en bra början”.

”En process”

– Vi kommer att mötas den 12 juni i Singapore, sade Trump om de planerade samtalen med Kim Jong-Un.

– Men det kommer att bli en process, fortsatte han, men underströk att han är positiv.

Kim Yong-Chol är den högst rankade nordkoreanen som besöker Vita huset sedan 2000, när president Bill Clinton fick ett likande besök. Ett tecken på lättande relationer mellan länderna.

Ett Nordkorea under förändring?

Mötet mellan båda parterna sker i en tid då flera länders relation till Nordkorea är under förändring. Bland annat har man inlett överläggning med Sydkorea om återförening av familjer som skildes åt under Koreakriget i början av 1950-talet.

Samtidigt har Nordkorea antytt att man är intresserade att förhandla om en kärnvapennedrustning. I veckan var även Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på besök i Nordkorea för att träffa landets diktator.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet