Donald Trump: Jag har inga inspelade samtal med James Comey

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring presidenten och den sparkade FBI-chefen James Comey fortsätter. Nu skriver presidenten på twitter att han inte spelat in några samtal mellan honom och Comey.

Donald Trump skriver i ett inlägg att han inte känner till, eller har tillgång till, några bandade samtal med den tidigare FBI-chefen James Comey.

”Jag har inte gjort, och har inte tillgång, till några sådana inspelningar” skriver den amerikanska presidenten på sin Twitter.

LÄS MER: Förre FBI-chefen: Jag bad en vän läcka uppgifter till media

Samtidigt utesluter Trump inte att det kan finnas inspelningar från samtalet.

”Med tanke på allt som rapporterats om elektronisk övervakning, avlyssningar, demaskering och illegal informationsläckning den senaste tiden, jag har ingen aning om det finns ”bandningar” eller inspelningar av mina konversationer med James Comey”, skriver Trump.

Berättade i senaten

Frågan om de bandade samtalen har varit omdiskuterad då Trump, efter att FBI-chefen läckt uppgifter från vad han uppger var ett samtal med presidenten, twittrade att Comey borde hoppas på att det inte finns någonting inspelat från det samtalet.

LÄS MER: FBI-chefen fick sparken – detta har hänt

Comey berättade under en utfrågning i senaten att han antecknat samtalet med Trump för att han misstänkte att Trump senare skulle kunna ljuga om vad som sagts i samtalet.

– (Det handlade om, reds. anm.) en kombination av saker: Jag var ensam med presidenten, den personens natur och att jag på allvar misstänkte att han kunde ljuga, säger Comey och tillägger:

– Jag insåg att det kan komma en dag då jag måste försvara FBI och mig själv.

Anklagades för lögn

President Donald Trump anklagade kort därefter Comey för att ljuga. När Trump fick frågan om han själv hade inspelningar som kunde avslöja Comeys eventuella lögn, svarade han att han ”kanske ska berätta om det inom den närmaste framtiden”.

LÄS MER: Comey förhörd i senaten om Trumps påtryckningar: ”Lögnare”

LÄS MER: Jeff Sessions: ”Falska anklagelser kommer inte skrämma mig”

Comey sparkades i maj, på direkt order av Trump. Innan avskedandet bedrev FBI en utredning om Rysslands misstänkta inblandning i presidentvalet. I utredningen figurerade den förre nationelle säkerhetsrådgivaren Mike Flynn, utpekad som kontaktman för Ryssland.

Trump, som besvärats mycket av utredningen, ska personligen ha bett Comey att lägga ner ärendet.

Sista dagen att lämna in det inspelade materialet – om det finns – är i morgon, fredag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Mer i ämnet