Brett Kavanaugh är nu nominerad av Donald Trump att väljas som ny domare i USA:s högsta domstol. Foto: AFP / Mandel Ngan

Donald Trump nominerade Brett Kavanaugh till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump nominerade den federala domaren Brett Kavanaugh till att bli domare i Högsta domstolen i USA vid en pressträff i Vita huset på måndagskvällen, lokal tid.

Donald Trump offentliggjorde att han nominerar Brett Kavanaugh till den nionde domarplatsen i Högsta domstolen. Tillkännagivandet har följts med stort intresse i USA och kommer att ha politisk betydelse för lång tid framåt. Högsta domstolen är den instans som kan förklara lagar som stridande mot författningen.

Den avgående konservativa, 81-år gamla, Anthony Kennedy ses som den som stått i mitten politiskt av de nio domarna och har många gånger sedan han tillträdde haft den avgörande rösten när de konservativa och liberala domarna varit oense – bland annat i frågan om att samkönade äktenskap ska tillåtas i alla delstater, något han röstade för 2015.

Jobbade för Bush

Den 53-årige Brett Kavanaugh tillhör det republikanska etablissemanget och arbetade i Vita huset när George W Bush var president.

– Jag känner mig ärad och stolt, sade en märkbart rörd Brett Kavanaugh när han mötte pressen efter tillkännagivandet.

Före beskedet underströk president Donald Trump stundens allvar.

– Jag har fått höra att det här, utöver de som rör krig och fred, är ett av de viktigaste beslut man har att fatta som president.

Senaten behöver godkänna

Brett Kavanaugh är i dag verksam vid en appellationsdomstol i huvudstadsområdet District of Columbia och har tidigare jobbat för Anthony Kennedy samt för president George W Bush. Han har även arbetat för den särskilde åklagaren Kenneth Starr som utredde president Bill Clinton.

Senaten kommer att behöva godkänna Trumps nominering. Republikanerna hoppas ha den nya domaren på plats i god tid före mellanårsvalet den 6 november, eftersom det finns en liten risk att partiet förlorar majoriteten i senaten då.

– Om det godkänns av senaten kommer jag att hålla ett öppet sinne i varje enskilt fall. Och jag kommer att sträva efter att skydda USA:s konstitution och den amerikanska rättssäkerheten, säger Kavanaugh.

Kort efter nomineringen kom väntad kritik från demokrathåll. Mycket av försnacket har handlat om att Högsta domstolen, med en starkare konservativ majoritet, kan komma att riva upp den lag från 1973 som gjort det lagligt med abort i hela USA, något Donald Trump tidigare lovat att arbeta för.

Det spekuleras i att Donald Trump under sin nuvarande mandatperiod kommer att få tillfälle att tillsätta ytterligare en domare, och därmed ge mer övervikt till de konservativa. Ruth Bader Ginsburg tillsattes av demokraten Bill Clinton, har suttit på sin post sedan 1993, och är nu 85 år gammal.

Fakta: Högsta domstolen i USA

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande (kongressen) makten. I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag som skrevs 1787 och ratificerades 1788 samt dess 27 tillägg. Bland tilläggen finns den så kallade Bill of Rights (de tio första tilläggen) som ratificerades 1791.

Domstolen ska ha nio medlemmar som utses av presidenten på livstid. De kan dock pensionera sig på egen begäran samt i teorin avsättas genom riksrätt. Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar därmed chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.