USA:s president Donald Trump och Sydkoreas president Moon Jae-in på en inledande pressträff vid Trumps besök i Sydkorea. Foto: AP/TT

Trump om Nordkorea: Det sker framsteg

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump inledde i dag sitt tvådagarsbesök i Sydkorea, dit han kom från Japan. På en presskonferens med Sydkoreas president Moon Jae-In sade Trump att det sker ”stora framsteg” gällande Nordkorea.

Han specificerade inte närmare vad framstegen består i men sade att han ser ”en viss framåtrörelse”, skriver nyhetsbyrån AP.

Annorlunda ton om Nordkorea

Donald Trump, som många gånger har varnat Nordkorea för att gå vidare med sitt kärnvapenprogram, slog den här gången an en annorlunda, mer hoppfull ton, enligt AP.

Nordkorea-krisen

CNN rapporterar att Trump sade att han tycker USA visar ”stor styrka” och har skickat tre av världens största hangarfartyg och en kärnvapenbestyckad ubåt till den koreanska halvön.

Han tillade att ”Vi hoppas vid Gud att vi aldrig ska behöva använda denna militära styrka på Koreahalvön”, skriver CNN.

Vill få Nordkorea till förhandlingsbordet

– Med det sagt, så är jag verkligen övertygad om att det vore klokt av Nordkora att komma till bordet och göra ett avtal som är bra för det nordkoreanska folket, sade Trump.

Enligt AP har inte tidigare uttryckt så tydligt att han kan tänka sig diplomatiska förhandlingar med Nordkorea.

Samtidigt betonade han att Nordkoreas diktator Kim Jong-Un hotar ”miljoner och åter miljoner liv” och framhöll att ett centralt syfte med hans första längre Asienresa är att få med sig fler länder i regionen, inklusive Kina och Ryssland, för att sätta press på Nordkorea ekonomiskt och få landet att ge upp sitt kärnvapenprogram.

”Kinas president mycket hjälpsam”

På en fråga gällande Sydkoras känsliga balansakt mellan USA och Kina, sade Trump, enligt CNN, att Kinas president Xi Jinping har varit ”mycket hjälpsam” gällande Nordkoreafrågan.

– Vi får snart veta hur hjälpsam. Kina gör stora ansträngningar att lösa problemet med Nordkora, sade Trump. Han tillade:

– Om vi får med Kina, om vi får med Ryssland… då tror vi att saker kan hända väldigt snabbt.

Den sykoreanske presidenten sade dessförinnan att ”samarbete med USA och Kina är avgörande i arbetet med att ”skrota Nordkoreas kärnvapenprogram fulltständigt”.

CNN: Nordkorea vill skicka tydligt budskap

Samtidigt rapporterar CNN:s utsände i Pyongyang, Will Ripley, att nordkoreanska talespersoner sagt till honom att Nordkorea vill göra ytterligare några kärnvapentester, för att bevisa sin kärnvapenförmåga för USA och ”skicka ett tydligt budskap till Donald Trump”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet