Donald Trump säger på en pressträff i Vita Huset att han ”inte behövt förbereda sig så mycket” inför toppmötet med Nordkoreas ledare i Singapore på tisdag. Foto: TT

Trump optimistisk inför mötet med Kim Jong-Un

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump är optimistisk inför toppmötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un som planeras att äga rum i Singapore den 12 juni.

– Jag tror inte att jag måste förbereda mig så mycket. Det handlar om attityd, om en vilja att få saker gjort, sade Trump vid en pressträff på torsdagen, enligt AP.

Både den amerikanska presidenten och den nordkoreanska ledaren väntas anlända till Singapore under söndagen, enligt Reuters. Mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un ska enligt planen hållas tisdagen den 12 juni.

Förhoppningen från Donald Trumps håll är att förmå Kim Jong-Un att ge upp sitt kärnvapenprogram i utbyte mot förbättrade diplomatiska relationer och hävda ekonomiska sanktioner.

Nordkorea-krisen

”Mer än ett fototillfälle”

Vid en pressträff i Vita Huset på torsdagen sa Donald Trump att toppmötet är en chans för honom och Kim Jong-Un att lära känna varandra. Han uteslöt inte att ett första möte skulle kunna komma att följas av fler och bli början på en process som leder till normaliserade relationer med Nordkorea.

– Det kommer vara mycket mer än ett fototillfälle, sa Trump, och förutspådde att mötet skulle bli givande och spännande.

Kräver att kärnvapen avskaffas

Den amerikanska presidenten underströk dock att inget annat än ett komplett avskaffande av alla kärnvapen från Nordkorea kommer godtas.

– Om de inte avskaffar kärnvapen är det inte acceptabelt och vi kan inte lyfta våra sanktioner, sa Donald Trump, enligt AP.

Senare under torsdagen sa Trump att Kim Jong-Un kan komma att bli inbjuden till Vita Huset för ett officiellt statsbesök, om presidenten bedömer att förhandlingarna varit framgångsrika. Men Trump sa sig också vara villig att lämna förhandlingarna och återgå till en hårdare linje om förhandlingarna skulle stranda. Det rapporterar Reuters.

Kritik från demokraterna

Alla i USA är inte lika optimistiska inför det planerade toppmötet. Flera republikaner har uttryckt en oro för den mjuka tonen och det faktum att mötet ens äger rum ger Nordkorea en legitimitet som regimen inte förtjänar.  

Den demokratiske senatorn Charles E. Schumer anklagade på Twitter Donald Trump för att inte ha förberett sig tillräckligt inför mötet. Något Trump besvarade med att han minsann inte behöver goda råd från Schumer som, enligt honom, misslyckades med både Nordkorea och Iran.

Trump kritiserar demokrater för tidigare misslyckade förhandlingar: ”Obama, Schumer och Pelosi gjorde ingenting åt Nordkorea, och är slappa mot brott, högskatt-Schumer berättar för mig vad jag ska göra på toppmötet som Demokraterna aldrig kunde få till. Schumer misslyckades med Nordkorea och Iran, vi behöver inte hans råd!”, twittrade Trump. Foto: Twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet