Efter Donald Trumps hot på Twitter hackades en amerikansk myndighetssajt. Foto: TT

Trump: Siktet inställt på 52 iranska mål

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump hotar Iran med vedergällning om Iran gör allvar av sina hot om hämndaktioner för generalen Qassem Soleimanis död.

”Vi har valt ut 52 iranska mål”, skriver Trump på Twitter.

Efter att den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani dödats i en amerikansk drönarattack har Iran utlovat hämnd. Bland annat har Gholamali Abuhamzeh, general inom revolutionsgardet, varnat för attacker mot amerikanska fartyg och pekat ut ”35 amerikanska mål i regionen såväl som Tel Aviv som är inom räckhåll”.

Sent på lördagskvällen svarade USA:s president Donald Trump – och pekade ut fler iranska mål.

Konflikten mellan USA och Iran

”Vi har valt ut 52 iranska mål, vissa på väldigt hög nivå och viktiga för Iran och den iranska kulturen”, skriver Trump på Twitter.

Anspelar på gisslankris

Om Iran går till angrepp mot amerikaner eller amerikanska tillgångar kommer USA att slå till ”mycket snabbt och mycket hårt” mot dessa 52 mål, skriver presidenten.

Talet 52 anspelar på gisslankrisen 1979-81, när anhängare till den iranska revolutionen höll 52 amerikanska medborgare som gisslan på USA:s ambassad i Teheran i 444 dagar.

Upptrappad konflikt

Konflikten mellan länderna eskalerade natten till i fredags när USA dödade general Soleimani i en drönarattack utanför Bagdads internationella flygplats. Flera andra personer dödades samtidigt, bland dem en av ledarna för en Iranstödd irakisk milisgrupp.

Soleimani var chef för det iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds, som spelar en central roll för Irans stöd till väpnade grupper i Irak, Syrien, Libanon och andra länder.

Enligt USA låg generalen bakom flera antiamerikanska attacker, bland annat stormningen av USA:s ambassad i Bagdad i tisdags.

Hackade sajt

Några timmar efter Donald Trumps Twitterhot mot Iran hackades en amerikansk myndighetssajt, rapporterar The Guardian. ”Detta är ett meddelande från Islamiska republiken Iran”, stod det bland annat i kombination med en bild på Donald Trump som får ett knytnävsslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet