Enligt statlig turkisk media har landets flygvapen bombat minst 18 kurdiska militära posteringar i området Maart Umm Hawsh, norr om den syriska staden Aleppo. Bilden visar en sönderbombad byggnad i Aleppo. Foto: TT

Turkisk attack mot kurdisk milis

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska jetplan ska under onsdagskvällen ha attackerat 18 kurdiska mål i närheten av Aleppo i Syrien, enligt landets statliga media. Uppgifterna om antalet dödsoffer efter angreppet går dock i sär.

Statlig turkisk media skriver att det turkiska flygvapnet under onsdagskvällen ska ha bombat minst 18 kurdiska militära posteringar i området Maart Umm Hawsh, norr om den syriska staden Aleppo, enligt Al Jazeera.

Uppgifterna kring antalet dödsoffer efter attacken går dock i sär.

Enligt uppgifter från turkiska armékällor ska upp till 200 kurdiska soldater ha dödats, uppger nyhetsbyrån AP.

Ledare för de kurdiska styrkorna hävdar å sin sida att att turkiska jetplan och artilleri fortfarande attackerar deras positioner, men att inte mer än 10 soldater ska ha dödats.

Riktad mot YPG

Attacken var riktad mot den kurdiska milisgruppen ”Folkets försvarsenheter” – YPG – som agerar i Syrien.

Gruppen är en del av den kurdiska militären kallad Peshmerga och slåss mot IS i Syrien, men anklagas av Turkiet för att ha utfört terrorattacker i Turkiet.

YPG-milisen är partiet PYD:s väpnade gren. Från turkisk sida ser man YPG som en syrisk förlängning av det terrorstämplade PKK, som strävar för självständighet från den turkiska staten, medan man från amerikanskt håll ser YPG som en effektiv kraft i kampen mot extremistgruppen IS.

Spänningarna mellan Turkiet och USA har också ökat den senaste tiden på grund av ländernas skilda åsikter om gruppen.

Gårdagskvällens flygräder ska ha varit riktade mot byggnader som YPG använt som mötesplatser, därbland skyddsrum och vapenlager.

I augusti inledde Turkiet en markoperation i norra Syrien i jakt på såväl IS som YPG, och turkiska trupper finns fortfarande kvar i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Syrien

Mer i ämnet