Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har inte setts till sedan han gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul Foto: Ozan Kose / Hasan Jamali (arkiv) / AFP / TT

Turkiska myndigheter ska söka igenom saudiska konsulatet i dag

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska myndigheter ska söka igenom det saudiska konsulatet i Istanbul under måndag eftermiddag, efter att en saudisk journalist försvunnit efter att ha besökt konsulatet.

Turkiska myndigheter ska genomsöka det saudiska konsulatet i Istanbul under måndagseftermiddagen, rapporterar NTV.

I söndags diskuterade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och den saudiske kungen Salman för första gången i fallet med den försvunne journalisten Jamal Khashoggi under ett telefonsamtal. Enligt nyhetsbyrån AP har de två länderna nu bildat en gemensam arbetsgrupp som ska genomföra undersökningen på konsulatet.

Khashoggi har saknats sedan han besökte konsulatet den 2 oktober. Turkiska myndigheter tror att han mördats därinne, vilket förnekas av Saudiarabien.

Diskuteras vid möte

Jamal Khashoggis försvinnande diskuteras av EU-ländernas utrikesministrar vid dagens möte i Luxemburg.

– Vi vill ju gärna att (EU:s utrikeschef Federica) Mogherini nämner detta, så att vi kan backa upp det här och prata med en röst – vi blir starkare så, säger utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till mötet.

– Det är ett fall där vi förväntar oss att man gör en ordentlig undersökning och redovisar vad som har hänt.

Förväntar sig utredningar

Liknande ord hörs också från Mogherini själv.

– EU förväntar sig fullständiga utredningar från myndigheterna i Saudiarabien. Vi hoppas på öppenhet och full klarhet i vad som har hänt, säger utrikeschefen i Luxemburg.

Dagens utrikesministermöte innehåller även diskussionen om situationerna i Libyen och Venezuela, samt ett möte med kollegorna från de sex forna sovjetrepublikerna i EU:s så kallade ”östliga partnerskap”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.