Foto: TT

Tusentals på flykt undan brand i Kanada utan bensin och mat

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals människor ska flygas i säkerhet sedan de riskerar att fastna i de våldsamma skogsbränderna i Kanada. Några områden i Fort McMurray är redan nedbrunna och elden befaras förstöra mycket mer av staden.

Tusentals människor som flytt norrut från skogsbranden kring staden Fort McMurray i Kanada undsätts nu med flyg, sedan elden spridit sig norrut.

– Vi körde med röken bakom oss, berättar svenske Bengt Ståhl, vars hus brunnit ner.

Skogsbranden i Kanada

Över 1.100 brandmän kämpar mot den jättelika branden, som bröt ut i söndags. Mellan onsdagen och torsdagen tiofaldigades det område som brandhärjats, från 7.500 hektar till 85.000, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Bengt lämnade sitt hus

”Jag såg några flammor skymta mellan träden men vi var aldrig i fara och lämnade huset så pass tidigt att vi inte såg den riktiga elden”, skriver Bengt Ståhl i ett mejl till TT.

Han har bott i Kanada i tre år med sin kanadensiska fru Elizabeth och sedan 2014 bor paret i Fort McMurray. Staden utgör centrum för branden och runt 2.000 hus har totalförstörts, däribland deras.

”Det känns hemskt. Vi fick inte med oss något alls. Jag har skorna jag står i och kläderna på kroppen.”

Tusentals evakueras med flyg

Sju av de sammanlagt 49 brandhärdarna rasar fortfarande helt utom kontroll, enligt AFP. 25.000 människor som flytt norrut från Fort McMurray ska nu flygas i säkerhet, sedan de riskerar att fastna i bränderna. 4.000 av dem har redan flugits till Edmonton och Calgary.

Inga dödsfall

Inga dödsfall har rapporterats från den enorma skogsbranden men personer har omkommit i åtminstone en bilolycka vid evakueringen av staden.

– Den här branden är helt förödande. Det är en förlust på en skala som är svår för de flesta av oss att föreställa sig, säger premiärminister Justin Trudeau.

Känslosam statsminister

Statsministern tillägger han har talat med Alberta-politikern Rachel Notley och erbjudit henne ”vårt totala stöd som en regering för vad som än behövs på kort sikt, men uppenbarligen även på lång sikt”.

Notley säger att alla åtgärder har vidtagits.

– Jag tror att vi har de resurser som vi behöver i det här läget och vi fortsätter att arbeta väldigt hårt för att få kontroll över elden, sade hon på en presskonferens och lade till att vyn från luften är ”hjärtskärande”.

2.000 hus

Mellan 80.000 och 100.000 invånare evakuerades när skogsbranden närmade sig staden. Ungefär 2.000 hus uppges ha brunnit ner i stadens yttre delar.

En del av invånarna flydde norrut till läger som i vanliga fall nyttjas av personal till energiföretag i området.

En jämn ström av bilar rörde sig på den enda vägen i riktning söderut från staden under onsdagseftermiddagen, medan stora svarta moln tornade upp sig vid horisonten och aska föll ner från himlen.

En del familjer flydde till Edmonton, den närmaste stora staden som ligger drygt 40 mil söderut, och andra nöjde sig med att ta skydd i mindre samhällen som ligger närmare hemstaden.

Bensinbrist

Twitter fylldes snabbt med erbjudanden om gratis mat, husrum och djuromvårdnad när oroade evakuerade försökte ta reda på hur det hade gått för deras hem.

Ungefär 100 evakuerade satte upp tält nära Gregoire Lake sydost om Fort McMurray där alla närliggande bensinstationer hade slut på bensin. På den lokala mataffären, där lagren just hade fyllts, släpptes fem kunder in åt gången medan kön ringlade lång utanför.

Barn föddes

Två barn föddes under tisdagen på ett ställe som i vanliga fall hyser oljearbetare ungefär 35 kilometer norr om den drabbade staden.

Orsaken till branden är fortfarande okänd men ovanligt svår torka, låg luftfuktighet och värme tillsammans med byig vind har gjort det omöjligt att stoppa den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Kanada

Mer i ämnet