Demonstranter kräver internetfrihet i Moskva. Foto: Alexander Nemenkov/AFP

Tusentals ryssar demonstrerar mot internetrestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen demonstrerade tusentals ryssar i Moskva mot nya internetrestriktioner. Regeringen menar att det är nödvändigt för att skydda Ryssland från utländsk påverkan. Men kritiker fruktar att det kan användas för att förtrycka åsikter, och flera ryska medier liknar det vid en ”järnridå.”

Budskap som ”Nej till isolering, sluta förstöra ryska internet” skanderades av folkmassorna, som samlades i Moskva under söndagen.

Runt 15 300 personer samlades på Prospekt Sacharova i Moskva, enligt White Counter, en NGO som räknar deltagare på demonstrationer. Enligt polisen i Moskva var det 6 500, skriver nyhetsbyrån Reuters. Det pågick även mindre demonstrationer i mindre städer runtom i landet.

Demonstrationerna i Moskva, Voronezj och Chabarovsk hade fått tillstånd av myndigheterna. En handfull demonstranter ska ha gått ut på gatorna i Sankt Petersburg, utan tillstånd.

”Rör inte internet”

– Om vi inte gör någonting kommer det att bli värre. Myndigheterna kommer att fortsätta gå sin egen väg och det kommer inte att finnas någon återvändo, säger en demonstrant till Reuters.

Aktivister rapporterar att 15 personer har frihetsberövats i Moskva, men polisen har inte rapporterat att några gripanden har skett.

Pågått länge

De senaste åren har Ryssland gjort flera försök att begränsa internet i landet, genom att blockera åtkomsten till vissa hemsidor och chattverktyg.

Förslaget innebär att internettrafiken ska färdas genom kontrollpunkter, så att staten kan ha uppsyn över den. Förslaget ska passera parlamentet ytterligare två gånger, innan det kan godkännas av ryska överhuset och sedan president Vladimir Putin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer