Foto: SVT

”Statliga ryska kontrollen ökar på nätet”

Uppdaterad
Publicerad

Ryska oppositionen vittnar om att trycket mot dem hårdnar inför höstens parlamentsval. Särskilt på internet har den statliga kontrollen ökat menar FOI:s expert Carolina Vendil Pallin. – Nu ser vi fler och fler åtal, säger hon i SVT:s Friktion.

Nyligen sände statlig rysk tv en dokumentär där oppositionsledaren och ex-ministern Michail Kasianov och hans älskarinna smygfilmats i sängen. Dessutom har en betydligt mindre och okänd politiker åtalats efter att hon anklagat president Putin för att se genom fingrarna med korruption i landet.

Carolina Vendil Pallin, är analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och expert på rysk inrikespolitik. Hon säger i kvällens Friktion att bilden är blandad.

– Det finns de som uttalar sig kritiskt och som klarar sig men sedan kan man plötsligt dyka på någon mindre politiker.

Och ryska oppositionen och regimkritikerna har börjat jagas allt mer just på nätet.

– Man ökar kontrollen över internet. Det tog framförallt fart under 2011-2012. Nu ser vi fler och fler åtal, till och med mot folk som kanske bara har gillat något på Facebook.

Längtan efter stabilitet

Men trots att kontrollen enligt bedömare ökat under Putin tid som president så är han väldigt populär. 82 procent av befolkningen stödjer Putin enligt det oberoende opinionsinstitutet Levada.

– Putin är populär och det beror på fler olika aspekter, men en sak som är väldigt viktig är att Putin står som en garant för stabilitet. Det har varit ett honnörsord för honom under hela hans styre, säger Elin Jönsson, SVT:s korrespondent i Ryssland.

Längtan efter stabilitet bygger på en stark rädsla för förändring, säger Elin Jönsson.

– För svenskar innebär ofta en förändring något positivt, en form av utveckling. Men ryssar förknippar ofta ordet med historien, ryska revolutionen eller Sovjetunionens fall – händelser som varit väldigt traumatiska för den ryska befolkningen.

Vad skulle då kunna få Putins popularitet att falla?

– I Ryssland så säger man att det är en kamp mellan tv:n och kylskåpet. Så länge propagandan som vi ser i dag fungerar, där man säger att Ryssland är starkt och välmående, så kommer folk att tåla ganska mycket. Men blir kylskåpet tomt så räcker inte tv:n och propagandan längre, då kan det hända att det blir protester i Ryssland igen.

”Står över politiken”

Att Ryssland nu brottas med stora ekonomiska problem tycks inte ha påverkat Putins popularitet.

– Putin anses stå över politiken. Han ges inte skulden för de brister som finns i samhället. Imagen bygger väldigt mycket på att när han kommer in, då ordnar det sig, säger Carolina Vendil Pallin på FOI.

Alexander Ivanov, är från Ryssland men har bott tio år i Sverige och arbetar som lärare i Sundbyberg. Han märker tydligt av de svårare ekonomiska tiderna när han åker till Ryssland. Men hans bild av Putin är positiv.

– Folk minns fortfarande väldigt tydligt hur det var på 90-talet. Och i början på 2000-talet så har Ryssland faktiskt haft det väldigt, väldigt bra, ända fram till 2014, jag tror att folk tror väldigt starkt på att det kommer att ordna sig, säger Ivanov i kvällens Friktion.

Se senaste programmet av Friktion i SVT Play!

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen den 26:e april handlade det om ryske presidenten Vladimir Putin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friktion

Mer i ämnet