Foto: Roni Rekomaa/ TT

Två gripna efter polisskjutning i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Två personer som misstänks för polisskjutningen i finländska Borgå under natten till söndagen har gripits efter en dramatisk biljakt, skriver finsk polis på Twitter. Enligt vittnen som tidningen Ilta-Sanomat varit i kontakt med ska de misstänkta ha gripits i en svenskregistrerad bil.

De två männen greps strax efter klockan halv nio på söndagskvällen i närheten av Tammerfors rapporterar svenska Yle.

Gripandet skedde efter en dramatisk biljakt som ska ha pågått i ungefär 30 minuter. De två misstänkta personerna ska under biljakten ha öppnat eld mot polisen. Det finns dock inga uppgifter om att någon skadats vid gripandet.

– För tillfället utreds vilka personerna är och om de har koppling till nattens skottlossning, säger polisöverdirektören Seppo Kolehmainen till Yle.

Skottskadade poliser

Det var omkring midnatt mellan lördag och söndag som en polispatrull ryckte ut på ett larm som ringdes in till larmcentralen. Poliserna ska nästan omgående ha blivit beskjutna när de anlände till platsen, skriver Hufvudstadsbladet som menar att händelsen kan ha varit en fälla riktad mot polisen.

– Den som ringde in larmet är en mycket intressant person för polisen, säger kriminalkommissarie Kimmo Huhta- aho till tidningen.

En massiv polisinsats inleddes och både helikoptrar, polisbåtar och bepansrade polisfordon fanns på plats under natten, rapporterade finska medier.

Ingen av de beskjutna poliserna ådrog sig livshotande skador men händelsen utreds som mordförsök.

– De är i goda händer och mår bra, sa kommissarie Olavi Merihaara på polisen i Östra Nyland till tidningen Uusimaa tidigare under söndagen.

Polisen fåordig

Polisen vill ännu inte uttala sig om de misstänktas bakgrund eller nationalitet. Man uttalar sig inte heller om händelsen tros vara kopplad till organiserad brottslighet.

– Centralkriminalpolisen ger mer information om saken senare, säger Kolehmainen till Yle.

Enligt vittnesuppgifter till Ilta-Sanomat färdades de två gripna personerna i en gröngrå Volvo V50 med svenska registreringsskyltar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.